Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Brně 80 let od premiéry opět zazní opera Hry o Marii od Martinů

V Brně před Velikonocemi znovu zazní opera Hry o Marii od Bohuslava Martinů, která měla ve městě před 80 lety světovou premiéru. Režisér Jiří Heřman připravuje publiku velkolepou podívanou, do které se při započítání tří sborů a orchestru zapojí více než dvě stovky účinkujících. Heřman svůj režijní rukopis v Národním divadle Brno představí poprvé od nástupu do funkce šéfa operního souboru.

"Tématem opery je přechod mezi životem a smrtí, odpuštění a odevzdání se bohu," uvedl Heřman. Celé dílo tvoří čtyři části, pro které skladatel hledal inspiraci ve středověkých náboženských příbězích a podobenstvích, ale také v moravské lidové poezii.

"Martinů mistrně kombinuje prvky mystické, duchovní, lidové i světské. I když každá jednotlivá část promlouvá vlastním jazykem, dohromady tvoří kompaktní celek," popsal dirigent Jakub Klecker. 

V novém nastudování opery spojí síly tři brněnské sbory - kromě toho divadelního ještě Pěvecký sbor Masarykovy univerzity a Dětský sbor Brno. Jejich členové se rozesadí také v hledišti mezi návštěvníky divadla. Hlasy zpěváků by tak měly rozeznít celý sál a hned od začátku vtáhnout publikum do dění na jevišti.

Principála a průvodce představením ztvární hostující Daniel Bambas z Divadla na Vinohradech. V hlavních pěveckých rolích se představí sólisté Národního divadla Brno jako Tereza Merklová Kyzlinková a Pavla Vykopalová, ale také hosté, například Svatopluk Sem a Alžběta Poláčková.

Světovou premiéru měly Hry o Marii 23. února 1935 v dnešním Mahenově divadle. Dějištěm nového nastudování je mladší a prostornější Janáčkovo divadlo. V této sezoně tam Hry o Marii zazní čtyřikrát. Poprvé to bude 27. března od 19:00.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, opera, Hry o Marii, Bohuslav Martinů, Jiří Heřman, Národní divadlo Brno, Velikonoce, premiéra, Pavla Vykopalová, Svatopluk Sem, Daniel Bambas, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně 80 let od premiéry opět zazní opera Hry o Marii od Martinů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.