Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Úvodním prelude začíná přehlídka ohňostroů Ignis Brunensis

Již 16. ročník mezinárodní přehlídky ohňostrojů s hudbou Ignis Brunensis zahájí v sobotu prelude v podání brněnské pyrotechnické společnosti Theatrum Pyroboli s názvem Magická záře. Představení bude mít tři části.

První – Svítání nad Moravským polem – je věnována 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu s hudebním doprovodem historického chorálu v současné úpravě.

Prostřední obraz nazvali tvůrci Pocta tvůrcům brněnského výstaviště a spolu s ohňostrojem se postupně rozsvítí i pavilony.

Závěrečný třetí obraz je pojmenován Oslava 85. narozenin a je věnován jubilujícímu veletržnímu areálu, který byl slavnostně otevřen v roce 1928 výstavou soudobé československé kultury. Ta byla uspořádána k 10. výročí samostatného československého státu a od května do září ji tehdy navštívily na tři miliony lidí.

Vlastní soutěžní přehlídka se jako již tradičně uskuteční na Brněnské přehradě.

Jako první se divákům v sobotu 1. června představí v soutěžní premiéře a mezinárodní konkurenci ostravská společnost Tarra Pyrotechnik s programem Mozaika života.

Druhým soutěžním týmem bude ve středu 5. června Pyroprodukt z Německa s pyromuzikálovým představením Show musí pokračovat.

V sobotu 8. června rozzáří nebe nad přehradou švýcarská společnost Sugyp, která pro brněnské vystoupení připravila Příběhy lásky.

Závěr ohňostrojné přehlídky obstará ve středu 12. června polská rodinná firma Surex s programem nazvaným Dejte průchod emocím.

Všechny soutěžící společnosti budou mít v úvodních dvou minutách povinnou část hudby a tanec řezníků Chasapiko, který vznikal v období příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, čímž zvýrazní význam 1150. výročí jejich mise.

„Letos jsme do soutěže ze zahraničí vybrali společnosti ryze středoevropské. Všechny mají už bohaté zkušenosti z mezinárodních soutěží a přehlídek, a to je zárukou toho, že statisíce diváků po čtyři festivalové večery uvidí opravdu špičková vystoupení na světové úrovni,“ zdůraznil Jaroslav Štolba, intendant Ignis Brunensis a ředitel pražské společnosti Flash Barrandov.

Ta letošní ročník uzavře v pátek 14. června epilogem nad hradem Špilberkem podívanou s rozšafným názvem Tanec pro fúrie i řezníky.

Na všechna představení na Brněnské přehradě se důkladně připravuje dopravní podnik, strážníci i policisté.

„Stejně jako v minulých letech posílíme ve večerních hodinách v den konání přehlídky spoje do Bystrce. Od 22 hodin pak bude připravena v úseku Ečerova – Rakovecká kolona tramvají, které po skončení ohňostrojů odvezou návštěvníky do centra města,“ sdělila tisková mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Foto: MMB

Štítky přehlídka, ohňostroj, Ignis Brunensis, Magická záře, Brno, představení, Cyril a Metoděj, Velkomoravská říše, Brněnská přehrada, Československo, Brněnské výstaviště, hudba, Německo, Dopravní podnik města Brna, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úvodním prelude začíná přehlídka ohňostroů Ignis Brunensis  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.