Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kino Scala otevírá po dvouleté přestávce

Do kina Scala na Moravském náměstí se dnes po téměř dvouleté přestávce opět vrací diváci. Od města, jehož provoz byl pro něj ztrátový, ho převzala Masarykova univerzita. Kromě klasických filmů nabídne i díla, která ostatní kina nepromítají.

Prvním představením je oblíbený kinoautomat, se kterým Československo slavilo úspěch na světové výstavě EXPO‘ 67 v Montrealu. Jednalo se o revoluční filmový projekt spojený s tzv. českou novou vlnou autora Radúze Činčery, scenáristy Pavla Juráčka, režisérů Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka.

„Diváci dostanou hlasovací zařízení, pomocí kterých mohou rozhodovat, jak se bude film vyvíjet," upřesnil úvodní projekci ředitel a dramaturg kina Radek Pernica.

„Vracíme život kinu s bohatou historií. Univerzita ho využije pro výuku a další akademické aktivity, veřejnost získá nový kulturní stánek nabízející víc než komerční zábavu. Univerzitní kino Scala se tak stane místem pro setkávání studentů, akademiků a všech, kteří v Brně bydlí, studují, pracují, či sem jen zavítají,“ řekl ke znovuotevření Scaly rektor Masarykovy univerzity (MU) Mikuláš Bek.

Podle mluvčí univerzity Terezy Fojtové je program kina rozdělený do dvou částí: „Samozřejmě budeme promítat filmy, které jsou i v ostatních kinech. Pak se ale také zaměříme na speciální program pro náročnější diváky. Tam promítneme filmy, které jinde k vidění nejsou. Jedná se například o alternativní díla."

Jako jeden z hlavních taháků organizátoři označují projekt pojmenovaný Scala Naslepo. „V programu bude pevně dané datum, kdy budeme promítat, a lidé mohou přijít. Nikdo ale nebude vědět, jaký film máme v plánu a pro návštěvníky to bude překvapení," popsal princip Ivo Andrle ze společnosti Aeropolis, která s provozem kina univerzitě pomůže.

Upozornil, že návštěvníci mohou překvapení ohodnotit výší vstupného, které zaplatí až po představení. „Do kasičky dají sumu podle toho, jak se jim film líbil. Čistě teoreticky se může stát, že se film nebude líbit nikomu a nevybereme ani korunu," podotkl Andrle.

Provozovatelé kina mysleli i na rodiče s dětmi a vyčlenili jim část programu. „Bude to vždy dopoledne. Tedy v době, kdy rodiče mohou do kina i s dětmi," uvedl Andrle.

Studenti Masarykovy univerzity se do tvorby programové nabídky kina aktivně zapojí v rámci projektu Studentské kino. Budou zajišťovat pravidelné projekce spojené s odbornými úvody, besedami a dalšími aktivitami. Konkrétní výukové kurzy připravuje pro Scalu filozofická fakulta a Univerzita třetího věku MU.

Studenti se budou podílet i na filmové produkci. „Vymysleli jsme projekt pojmenovaný Tři krát tři. Jsou to tři bloky po třech filmech. Uvidíme, jak to půjde," uvedla vedoucí projektu Barbora Poláčková z filozofické fakulty.

Kinosál bude sloužit rovněž pro akademické obřady, jako jsou imatrikulace, promoce nebo předávání čestných doktorátů. Foyer oživí výstavy studentských prací.

Vstupné na promítání bude stát podle druhu filmu od 60 do 130 korun. Studenti a senioři budou mít třicetikorunovou slevu.
Vedle digitální techniky získalo kino během nezbytných oprav také nové pódium, podlahy i akustické podhledy. Všechny sedačky byly vyčištěny nebo přečalouněny.

Náklady hradí město Brno z částky, kterou od univerzity obdrží formou dlouhodobého nájmu do konce roku 2033.

Štítky kino, Scala, Brno, Moravské náměstí, film, Masarykova univerzita, projekt, Světová výstava, Pavel Juráček, Radúz Činčera, Ján Roháč, Vladimír Svitáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kino Scala otevírá po dvouleté přestávce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.