Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihomoravské chrámy se chystají na noc kostelů

Kostely na jižní Moravě zůstanou v pátek otevřené až do pozdního večera, a to včetně některých běžně nepřístupných věží, kůrů či zákristií. Do šesté Noci kostelů se v brněnské diecézi zapojilo 160 chrámů a modliteben, v celém Česku je jich asi 1400. Podle předpovědi meteorologů se zdá, že po několika deštivých ročnících čeká brněnskou Noc kostelů pěkné počasí.

Cílem akce, která se do Česka rozšířila z Rakouska, je představit široké veřejnosti nenuceným způsobem křesťanskou víru a kulturu. "Noc kostelů otevírá brány kostelů, ale zároveň má otevírat srdce všech, kteří tam přicházejí," řekl dnes novinářům brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Ve většině kostelů připravili farníci různorodý program, třeba divadelní představení, koncerty nebo komentované prohlídky. "Máme také mnoho programů pro děti," uvedl ředitel diecézního pastoračního střediska Roman Kubín. 

Mnohde se rozhodli zpřístupnit místa, která jinak zůstávají uzavřená, například věže. Zájemci vystoupají na 96 metrů vysokou věž kostela svatého Jakuba, která patří k brněnským dominantám. Neotřelé pohledy na město nabízejí také věže kostela svatých Cyrila a Metoděje v Židenicích a chrámu v Křenové ulici.

Výjimečně se otevřou starobylé kostelní kůry s jejich běžně nepřístupnými poklady, varhanami různého stáří, provedení a velikosti. Zcela nový koncertní nástroj spatří návštěvníci v brněnském jezuitském chrámě. 

Noc kostelů představuje také příležitost k prohlídce kaple pod hradem Veveří, která se otevírá jen zřídka. Není tam zaveden elektrický proud ani voda, uvedl farář z Veverské Bítýšky Marek Hlávka. Návštěvníci si prohlédnou i kopii vzácné Madony z Veveří. Farnost žádá stát o vrácení originálu v rámci církevních restitucí.

Přesný program ekumenické akce najdou zájemci na webových stránkách www.nockostelu.cz nebo v programové brožuře, dostupné ve většině brněnských chrámů a modliteben.

Zdroj ČTK

Štítky kostely, Noc kostelů, kostelní noc, otevřeno, noc, brno, jižní morava, Jihomoravský kraj, kultura, církev, chrám, kostel, Česko, Vojtěch Cikrle, Rakousko, Cyril a Metoděj, Církevní restituce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské chrámy se chystají na noc kostelů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.