Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hrady a zámky jižní Moravy zvou na vánoční výstavy a koncerty

Přestože hlavní turistická sezona skončila, některé hrady a zámky na jižní Moravě připravují do konce roku ještě vánočně laděné výstavy a koncerty. Na vánočně vyzdobené komnaty pozve například zámek v Lysicích na Blanensku, na vystoupení Ladi Kerndla nedaleký zámek v Rájci a na zámek ve Vranově nad Dyjí se mohou vypravit ti, kteří se chtějí pokochat zimním Podyjí.

Dnes začala výstava vánočních dekorací a aranžmá na zámku v Bučovicích na Vyškovsku. Známější jsou ale vánoční výstavy v zámku v Lysicích, který otevře své brány 25. a 31. prosince. Příchozím nabídne kromě prohlídky také horkou medovinu.

Tuto neděli se bude konat v rájecké zámecké kapli koncert Ladi Kerndla. Milovníci hudby mohou téhož dne zamířit také do zámecké kaple v Uherčicích na Znojemsku, kde vystoupí Kdousovská schola - smíšený pěvecký a instrumentální sbor. Na repertoáru má koledy i písně na pomezí folku, spirituálu a folkrocku.

Zámek ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku nabízí hned dvě akce. Od 26. prosince do 1. ledna bude zdarma zpřístupněn jeho areál s atraktivní vyhlídkou do krajiny. Od 26. do 29. prosince budou moci turisté obdivovat romanticky nasvícenou zámeckou kapli. 

Někdejší sídlo moravských markrabat, hrad Veveří nad Brněnskou přehradou, pořádá 31. prosince výstavu k už 800. výročí od první písemné zmínky o objektu. V Příhrádku budou prezentovány dokumenty o historii hradu, lidem zahraje kapela Gajdoši a pro zahřátí bude v hradní vinotéce nabízeno turistům svařené víno a horká medovina. Návštěvníci budou moci ochutnat i chlebové placky s nejrůznějšími náplněmi z polní pekárny.

Letošní turistickou sezonu hodnotí většina jihomoravských kastelánů jako úspěšnou. Ve srovnání s loňskem zaznamenali nárůst návštěvnosti o zhruba pět až deset procent. Správy objektů se snaží vánočními akcemi si ještě mírně vylepšit statistiku návštěvnosti.

Zdroj ČTK

Štítky hrady, kultura, výstavy, koncerty, Jižní Morava, zámek, výstava, hrad, koncert, Jihomoravský kraj, hradní kaple, Vranov nad Dyjí, Lysice, okres Blansko, Rájec, Národní park Podyjí, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky jižní Moravy zvou na vánoční výstavy a koncerty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.