Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno zavede víceleté granty v kultuře a tematické dotace

Brno změní systém dotací v kultuře. Umělci získají možnost žádat o tříleté granty na projekty a provozní náklady. Město také zavede tematicky zaměřené dotace. Zastupitelstvo dnes schválilo návrh, který je výsledkem dlouhých jednání mezi městem a představiteli nezávislé kultury.

Víceleté granty i tematické dotace zastupitelé podpořili jednomyslně. Rozcházeli se však v názoru na systém hodnocení žádostí. Opoziční zelení navrhli, aby komisi ve všech třech kolech hodnocení tvořili jen odborníci. Nakonec však zastupitelstvo schválilo původní verzi, podle které v třetím kole hodnocení získají v komisi nad odborníky převahu politici.

"Budeme nadále usilovat o to, aby hodnoticí komise byla složená jen z odborníků," řekl zastupitel opoziční Strany zelených Martin Ander. Změny v poskytování dotací jako celek označil za krok správným směrem. Dosud výši dotací v podstatě navrhovali úředníci magistrátního odboru kultury a schvalovali politici.

Tříletými dotacemi město podpoří nejvýznamnější kontinuální či periodické akce a "kulturní služby", jež významně doplňují kulturní nabídku v Brně. První dotační výzva bude zřejmě vypsána ještě letos na období 2014 až 2016, další pak znovu za tři roky.

Příjemci dotací peníze dostanou postupně během tří let. Získají tak jistotu víceletého financování, která jim dosud chyběla.

Tematické dotace umožňují městské radě vyhlásit pro konkrétní kalendářní rok speciální dotační program spojený s historií i současností města, kulturními výročími a významnými osobnostmi. Rada může také reagovat na témata, která pro daný rok vyhlašuje UNESCO.

Zdroj ČTK

Štítky kultura, granty, Brno, dotace, grant, Martin Ander, Strana zelených, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zavede víceleté granty v kultuře a tematické dotace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.