Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Půlstoletí s Cimrmanem: výstava na Špilberku odhaluje tajemství největšího českého génia

Járu Cimrmana zná svět už padesát let. A skoro celé půlstoletí už Žižkovské Divadlo Járy Cimrmana žije jeho odkazem. Aktuální výroční připomíná projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“, jehož součástí je také výstava na hradě Špilberku. Muzeum města Brna ji připravilo ve spolupráci s Divadlem Járy Cimrmana. Návštěvníkům odhalí nečekaná tajemství a souvislosti. K vidění bude od 14. října až do konce roku 2016.

Výstava představí návštěvníkům rozmanitou osobnost českého giganta i padesátileté působení Divadla Járy Cimrmana. K vidění je zde řada původních dobových fotografií a plakátů a také spousta předmětů, které Cimrman za života používal či vytvořil. Od dětské tříkolky, na níž si uhnal vlčka, se návštěvník dostane až ke školním pomůckám, cestovním kufrům či dokonce k exemplářům vycpaných zvířat. Zajímavostí budou i mistrovy ručně psané zápisky a řada vynálezů jeho vlastní výroby. Nechybí ani Cimrmanova slavná autobusta. Z odvrácené strany představí nejslavnější český divadelní soubor také nové fotopanely.

Přestože se Jára Cimrman nedočkal vůbec žádného uznání, dnes díky pečlivé práci cimrmanologů víme, že to byl největší český génius. Cimrman vynikal jako vědec, vynálezce, dramatik, básník, cestovatel i sportovec. Učinil mnoho významných objevů, ovlivnil mnoho světových vědců a filosofů. Málo se ví, že mimo jiné položil i základy pop music. A jak prozradili členové Divadla Járy Cimrmana, kteří výstavu zahajovali, mistr přispěl i k andragogice, když na hradě Špilberku pracoval jako dozorce v žaláři a snažil se velmi osvíceně vězně vzdělávat a napravit.

"Jeho úkolem bylo připravovat vězně na návrat do civilního života. Cimrman vycházel z dnes již překonané zásady, že zločinec zůstane zločincem. Soudil proto, že nemá smysl zločince napravovat, ale spíš ho, pokud jde o jeho profesi, pokazit. Výchovný cíl jeho povídek byl, aby se recidivisté nechali snadno chytit," řekl Václav Kotek.

Členové divadla také představili novou knihu Půlstoletí s Cimrmanem s podtitulem Legendární divadlo z odvrácené strany. Zachycuje divadlo především v obrazech, ale i ve vzpomínkách a také obsahuje dopis Zdeňka Svěráka Ladislavu Smoljakovi, v němž píše veselou formou vše podstatné, co se v divadle událo od jeho smrti v roce 2010.

Jára Cimrman se narodil ve Vídni někde mezi lety 1853 a 1859; cimrmanologové přesný rok stále neznají. Poslední Cimrmanův pobyt je bezpečně doložen v pojizerské vesničce Liptákov v roce 1914. O velikosti Cimrmanova génia se české, evropská i světová veřejnost dozvěděla teprve před padesáti lety, kdy v Liptákově objevil dr. Hedvábný Cimrmanovu pozůstalost.

Hned následujícího roku 1967 vznikla v Praze Společnost pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana, která prostřednictvím rozhlasu, tisku a divadla, nesoucího Mistrovo jméno, popularizuje Cimrmanův duchovní odkaz. K jeho šíření nyní aktuální výstavou velmi rádo přispěje i Muzeum města Brna.

Muzeum města BrnaČTK

Štítky Jára Cimrman, výstava, Špilberk, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, divadlo, Muzeum města Brna, hrad, Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak, Václav Kotek, Vídeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půlstoletí s Cimrmanem: výstava na Špilberku odhaluje tajemství největšího českého génia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.