Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Kuželově vyvrcholil folklorní festival Horňácké slavnosti. Od čtvrtka ho navštívilo asi pět tisíc lidí

Odpoledním programem u větrného mlýna v Kuželově na Hodonínsku dnes vyvrcholily Horňácké slavnosti. Festival věnovaný folkloru devíti obcí v podhůří Bílých Karpat trval od čtvrtka, centrem byla obec Velká nad Veličkou. Na přehlídce folkloru se představilo 500 krojovaných dospělých a 250 dětí, řekla předsedkyně programové rady Irena Mikesková.

Festival je ojedinělý tím, že tam vystupují jen soubory, cimbálové muziky a sólisté z Horňácka. „Jsme jeden z posledních, ne-li poslední, čistě regionální festival. Vystupují jen účinkující z devíti obcí Horňácka a historickou souvislostí je dán omezený prostor i slovenským souborům. Festival se konal poprvé v roce 1957, ale již před tím se Češi a Slováci scházeli. Je to takový unikát, a proto si myslím, že to k nám diváky pořád láká," uvedla Mikesková. Na slavnostech v jednotlivých pořadech účinkují soubory, cimbálové muziky, sbory, skupiny i sólisté. Vystupují na různých místech jako například Strážná hůrka, u kostela a také v Kuželově.

Letošní součástí programu byl například pořad věnovaný vzpomínce na Leoše Janáčka a Martina Zemana, jenž má ve Velké rodný dům. „Janáček přijel na Horňácko a oblast ho nadchla natolik, že ji o rok později představil na národopisné výstavě v Praze. Letos si připomínáme 130. výročí," poznamenala Mikesková. Novinkou byla také ukázka výroby krojových součástek s možností si práci vyzkoušet. Nedílnou součástí programu je pořad dětských horňáckých souborů. „Letos máme 250 krojovaných dětí. Pro ně je vystoupení na slavnostech velký zážitek. Vidí, jak jim lidé tleskají a nabíjí je to," doplnila.

Kromě hudebního a tanečního programu Horňácké slavnosti každoročně nabízejí také tematické výstavy. Letos to jsou třeba černobílé fotografie z putování po Horňácku od fotografa Františka Humla nebo fotografie z krojovaného průvodu, které loni pořídil fotoreportér Václav Šálek.

Podle starosty Velké nad Veličkou Petra Šmidrkala (Za Rozvoj Velké) je návštěvnost letošního ročníku podle prvotních odhadů obdobná jako v minulých letech, což znamená 4000 až 5000 platících diváků. „Horňácký folklor je specifický, svébytný a slavnosti si zachovávají čistotu. Přijíždějí pravověrní fandové, ale i lidé, kteří si festival spojí s dovolenou na jihu Moravy. Vnímám, že popularita folkloru roste i u mladých, takže o jeho budoucnost nemám obavy. Výhodou také je, že nám letos přálo počasí," sdělil.

V národopisné terminologii tvoří Horňácko etnografický subregion Slovácka. Leží na úpatí Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí. Je pověstné udržováním lidových tradic. Celou národopisnou oblast tvoří devět obcí a roztroušené samoty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické muzeum v Brně

Štítky Hodonínsko, slavnosti, festival, tradice, kroje, folklor, Horňácko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuželově vyvrcholil folklorní festival Horňácké slavnosti. Od čtvrtka ho navštívilo asi pět tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.