Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

V Brně vystavují obrazy pracujících Romů. Chtějí pomocí umělé inteligence poukázat na stereotypy

Lidé v Brně mohou nahlédnou do romské kultury. ARA fest návštěvníky láká na divadelní představení, koncerty a další doprovodné aktivity. Součástí je také výstava, která se věnuje tématu práce v kontextu romské menšiny. Obrazy jsou vygenerované umělou inteligencí a odráží nastavení dnešní společnosti.

Lidé v Brně v těchto dnech oslavují romskou kulturu. V rámci festivalu ARA fest návštěvníky čekají divadelní představení, koncerty a další doprovodné aktivity. „Brno je kulturně bohaté město, a to jak z hlediska majoritní, tak i romské společnosti. Proto jsem moc rád, že se nám letos podařilo naplánovat realizaci Ara Festu i zde. Program jsme skládali tak, aby si na své přišlo co nejširší spektrum diváků,“ řekl programový ředitel festivalu David Tišer.

Dnes v Muzeu romské kultury také proběhlo zahájení výstavy nazvané Romové pracují. Výstava přibližuje pohled na téma práce v kontextu romské menšiny. Je výsledkem spojení uměleckého vizionářství a pokročilé technologie umělé inteligence. Obrázky vygenerované umělou inteligencí vycházejí z klíčových slov a tématu Romové pracují.

„Vznikly tak obrazy, které reflektují práci v různých kontextech a prostředích. Tyto obrazy nejsou pouze produktem technologie, ale také zrcadlem naší společnosti. Jsou odrazem informací dostupných na internetu a poskytují nám možnost nahlédnout do světa práce romské menšiny z nové perspektivy,“ uvádí na webu organizátoři akce.

Výstava nabízí také reálné fotografie pracujících Romů z kampaně Romové pracují, O Roma keren!, která proběhla v roce 2023. Prvotním impulsem této kampaně byly výroky některých politiků, že se Romové vyhýbají práci a jsou typickými příjemci sociálních dávek. Proto řada Romů začala sdílet své fotografie ze svých pracovních pozic.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Muzeum romské kultury, Romové, festival, práce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Pokud vám někdo chtěl ztrpčovat život a případně vás okrást, musel mít znalosti. Přinejmenším musel umět programovat. Jenže dneska může přijít člověk s podobně zlými úmysly a neumět v podstatě vůbec. Stačí AI.
Umělá inteligence, takzvané strojové učení a jeho aplikace, se poslední měsíce překotně rozvíjí. Možnosti jsou pro mnohé dosud nepředstavitelné. Stojíme podle vás na prahu obří technologické změny?
Musím s vámi souhlasit. Ale ty změny už tu dávno jsou, jenom akcelerují. Aniž bychom si to uvědomovali, použití různých druhů umělé inteligence nás obklopuje nejenom na internetu, ale třeba i v bankovnictví, v medicíně a v celé řadě dalších oborů. Asi by se to dalo srovnat s tak převratnými změnami v lidských dějinách, jaké přinesla třeba průmyslová revoluce na konci 18. a pak v 19. století. I tehdy se zásadně proměnila celá řada lidských činností a oborů, počínaje zemědělstvím přes výrobu, těžbu surovin až třeba po dopravu a další hospodářské sektory. To byla doba, kdy stroje postupně nahrazovaly lidské svaly, vznikaly manufaktury a podobně. Tahle industrializace s sebou nutně přinesla i společenské změny v sociální oblasti, v demografii, přesunu obyvatel do měst, v dělbě práce a podobně.

Nyní stoprocentně stojíme na hraně podobného dějinného předělu. Akorát tedy už nenahrazujeme svaly, ale pomocí počítačů a takzvaných neuronových sítí, na nichž jsou současné modely umělé inteligence postaveny, tentokrát nahrazujeme lidský mozek a jeho kreativitu. Nabízí se samozřejmě otázka, proč je právě nyní pro tu akceleraci, pro tuto změnu vhodná doba. A jak je možné, že jsme s něčím podobným nepřišli v tak masivním měřítku už o něco dříve.
NÁZOR SPECIALISTY A ODBORNÍKA NA AI......NEMÁM TAKÉ, CO DODAT...

Pátek, 19. července 2024, 23:04Odpovědět

Milan Štrupl

Problém není v Romech co pracují - problém je, že na každého který pracuje je asi tak 10romů co nepracuje a polovina z těch deseti je zavřená...... a to není předsudek, ale statistika:)

Pátek, 19. července 2024, 18:11Odpovědět

CZ Moris

Umělá inteligence se dnes především používá na generování Sci-fi obrázků. Dokáže věrohodně vytvořit vetřelce, stejně jak pracující cikorky.

Pátek, 19. července 2024, 10:53Odpovědět

Michal Ficus

No, tak to se vejde celá výstava do zádveří...

Čtvrtek, 18. července 2024, 20:10Odpovědět

V Brně vystavují obrazy pracujících Romů. Chtějí pomocí umělé inteligence poukázat na stereotypy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.