Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Dělníci moderní kapli v Nesvačilce stavěli deset let. Dřevěnou sakrální stavbu vysvětil biskup

V Nesvačilce na Brněnsku byla vysvěcena unikátní dřevěná kaple za čtyřiadvacet milionů korun. Válcovitá stavba díky svému designu a symbolice spojené s Pannou Marií Bolestnou láká turisty i odborníky. Občané z celé České republiky se podíleli na její stavbě prostřednictvím dobrovolné práce a finančních darů.

Dřevostavba za čtyřiadvacet milionů korun začala v Nesvačilce na Brněnsku pomalu růst před deseti lety. Víru v to, že jednou budou mít svou vlastní kapli, ale tamní farníci pěstovali už více než sto let. Nyní se jim sen splnil a mohou se pyšnit unikátní sakrální stavbou, kterou ve středu 8. května vysvětil biskup.

Válcovitá pětadvacet metrů vysoká stavba na vejčitém půdorysu se stala lákadlem pro turisty i odborníky ještě před dokončením. „O kapli byl po celou dobu výstavby velký zájem. V momentě, kdy kaple začala nabírat prvních jasných obrysů, se sem začaly sjíždět školy, obhlížet ji chodili mladí architekti nebo zvídaví řemeslníci,” uvedl v tiskové zprávě René Václav Strouhal, kněz v Moutnici a v Nesvačilce.

Hlavní konstrukci tvoří sedm jedlových trámů opracovaných pouze sekerami – odkazovat mají k sedmi utrpením Panny Marie. Osmý trám, osazený napříč, dotváří obraz kříže. „Nosnou ideou kaple je symbolika Panny Marie Bolestné – Marie trpí a pláče za nás, propojuje nás s Bohem a zároveň nabízí svou náruč. Stavba ční se svou bílou věžičkou v rozlehlé krajině mezi poli jako maják naděje a svým provedením odkazuje na historii,” popsal architekt Jan Říčný.

Ruku k dílu přiložili lidé z celého Česka. „Spousta místních sem chodila pomáhat, nechali tu čas i energii, vybírali peníze, sháněli sponzory. Dary nám posílali lidé z celé republiky a podpora byla cítit v podstatě po celou dobu stavby,” dodal Strouhal. Dřevěné lamely v interiéru jsou poseté jmény dárců a dobrodinců kaple, kteří si jednotlivé části mohli adoptovat a na dílo tak přispět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupství brněnské

Štítky kaple, biskup, náboženství, stavba, dřevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci moderní kapli v Nesvačilce stavěli deset let. Dřevěnou sakrální stavbu vysvětil biskup  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.