Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Celé Česko čte dětem už osmnáctým rokem. Týden čtení letos odstartuje v brněnském Divadle Bolka Polívky

Česko se chystá na každoroční knižní akci Týden čtení dětem. Slavnostní zahájení čtrnáctého ročníku pořádaného iniciativou Celé Česko čte dětem se letos odehraje v brněnském Divadle Bolka Polívky, a to již 31. května.

Z jihomoravské metropole se akce přesune do dalších měst a obcích po celé zemi. „Bude se číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet radost ze společného čtení. Pozvání na slavnostní inauguraci přijali herec Bolek Polívka a spisovatel Michal Viewegh. O hudební vystoupení se postará známý zpěvák Xindl X. Součástí programu bude také oblíbené scénické čtení LiStOVáNí. Programem provede diváky moderátor Honza Adámek," přiblížila plánovaný průběh týdne ředitelka iniciativy Eva Katrušáková.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem​, která byla založena před 18 lety. Do Týdne čtení dětem se mohou od května registrovat školy, školky, knihovny a další organizace.

„Čtení knih je možností, jak prožívat spoustu dalších životů. Když vstoupím do příběhu, rázem se stávám někým jiným. Můžu být klukem, který chodí do první třídy, nebo třeba psem či kočkou. Dostanu se do pouště mezi surikaty, do vesmíru, a klidně i do jiného století. Proto tak ráda píšu knihy a proto tak ráda čtu dětem na besedách,” řekla jedna z nejčtenějších českých spisovatelek pro děti a mládež Ivona Březinová.

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, která se snaží šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční vývoj. Mezi jejich nejznámější projekty patří kromě Týdnů čtení dětem také Babička a dědeček do školky, Čtení dětem v nemocnicích, Moje první kniha a další. Podle nejnovějších průzkumů Národní knihovny ČR publikovaných na začátku roku 2024 je iniciativa nejznámější čtenářskou kampaní v ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celé Česko čte dětem

Štítky Brno, ČR, čtení, knihy, děti, gramotnost, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé Česko čte dětem už osmnáctým rokem. Týden čtení letos odstartuje v brněnském Divadle Bolka Polívky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.