Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Národnímu divadlu Brno chybí peníze na skladování dekorací, potřebuje 800 tisíc. Od města ale dostane jen půlku

Národní divadlo Brno (NdB) se dlouhodobě potýká s nedostatkem vlastních prostor pro uskladnění dekorací. Příspěvková organizace města si od roku 2020 pronajímá externí sklady v Hrušovanech a v prvním čtvrtletí letošního roku je musela ještě o něco rozšířit. V důsledku toho a uplatnění inflačních doložek i zdražení energií vzrostly náklady na skladování za loňský a letošní rok o více než 800 tisíc korun. Polovinou divadlu přispěje město, schválili na svém posledním jednání zastupitelé. Divadlo žádalo o to, aby město pokrylo celý nárůst nákladů na skladování, tedy zhruba zmíněných 800 tisíc.

Město poskytuje divadlu na pronájem skladů roční příspěvek 1,9 milionu korun. Zastupitelé rozhodli o zvýšení částky na 2,3 milionu korun. Peníze navíc mají pokrýt meziroční navýšení roku 2024 a pronájem dalších skladů, které divadlo letos od ledna do března potřebovalo. S ohledem na to, že loňské zvýšení nákladů ve výši 416 tisíc korun divadlo zvládlo uhradit z vlastních výnosů, se o tuto částku příspěvek nezvedl.

„Loni jsme měli mimořádně dobré tržby a dobré hospodaření, a tak jsme o navýšení příspěvku nežádali. Letos na nás ale dopadá konsolidační balíček a schází nám asi 18 milionů korun. Tržby bychom mohli zvednout tak o pět šest procent, což nám pomůže pokrýt dílčí inflační navýšení, ale ne tak velký výpadek," řekl ředitel divadla Martin Glaser.

Divadlo proto omezuje počet repríz, snížilo objem výroby a místo dalšího pronájmu skladů pořídilo staré přepravní kontejnery, které umístí v areálu v Černovicích. „Jsme ale na limitu kapacit a s každou novou premiérou musíme odepsat nějaký starší kus, byť bychom se k němu za tři roky mohli vrátit. Dekorace ale nemáme kam dávat. I když jsme navíc zatáhli za nějaké záchranné brzdy, tak neušetříme takové částky, abychom na konci roku byli na nule," dodal ředitel. Rozpočet divadla je asi 650 milionů, přibližně 420 milionů z toho podle něj hradí město.

Podle opoziční zastupitelky Jasny Flamikové (Zelení) divadlo dostává v porovnání se svým přínosem pro Brno málo peněz. Na sklady navrhla poskytnout celou částku, o kterou Glaser žádal. Návrh zastupitelé odmítli, primátorka Markéta Vaňková (ODS) nicméně uvedla, že si všichni radní význam NdB uvědomují a jsou na něj pyšní. V oblasti kultury je ale snahou pomáhat zejména menším organizacím, dodala.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kirk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, správa, divadlo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tam asi nejsou žádní přisluhovači jak v jiných divadlech...viz Polívka

Neděle, 26. května 2024, 11:40Odpovědět

Národnímu divadlu Brno chybí peníze na skladování dekorací, potřebuje 800 tisíc. Od města ale dostane jen půlku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.