Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Ve Slavkově u Brna opraví chátrající zámecký skleník. Ruku k dílu přiloží také slovenské partnerské město

Slavkov u Brna na Vyškovsku dá opravit chátrající zámecký skleník, spolu se slovenským městem Holíč uspěl v projektu přeshraniční spolupráce. Opravovat se bude i poničený beton všech čtyř bazénů v zámeckém parku, město díky projektu může pokračovat i v další obnově zámecké zdi. Slavkov o tom informoval na svém webu.

Skleník je v těsné blízkosti nově vznikajícího pavilonu školky na Koláčkově náměstí, v současnosti je veřejnosti nepřístupný. Po opravě k němu bude přístup i po nově opravených schodech vedle původní Kounicovské hrobky nebo z ulice Kollárova/Zámecká. „Renovace se dočkají také opadané poničené betony na všech čtyřech bazénech v zámeckém parku. Město může také díky tomuto projektu pokračovat v další obnově zámecké zdi – tentokrát podél severní přístupové cesty,“ doplnila mluvčí radnice Veronika Slámová.

Partnerské město Holíč díky dotaci obnoví původní rybník jako biotopové jezero. Na holíčském zámku vznikne také expozice vyprávějící společnou historii obou měst.

Obě města pojí společná historie po Bitvě u Slavkova. Ustupující spojenecká vojska před podpisem míru v Bratislavě holíčský zámek využívala jako zázemí. Obě města budou spolupracovat i na projektech rozvíjejících cestovní ruch. Vznikne mobilní aplikace s naučnou cyklotrasou propojující oba turistické cíle. Na zámku ve Slavkově u Brna oživí prohlídkovou trasu virtuální realita, která vtáhne návštěvníka do událostí po ukončení bitvy v prosinci 1805. Součástí budou i společné aktivity zaměřené na rozvoj kultury a místních řemesel.

Celkové náklady na projekt jsou 5,9 milionu eur, tedy 148,5 milionu Kč. Z toho na Slavkov připadá 1,9 milionu eur, tedy zhruba 48 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Slavkov u Brna

Štítky ČR, Slovensko, památky, stavby, správa, Slavkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavkově u Brna opraví chátrající zámecký skleník. Ruku k dílu přiloží také slovenské partnerské město  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.