Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Otevřenou zahradu v Brně naváže Otevřený les, propojí areál s parkem Špilberk

Na brněnskou Otevřenou zahradu spravovanou Nadací Partnerství má v příštích letech navázat Otevřený les, který areál v Údolní ulici propojí s parkem Špilberk. Radní města dnes souhlasili s vyčleněním peněz na projekt nového parku a výpůjčku částí pozemku od Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Výpůjčka bude uzavřená na 30 let s možností prodloužení.

„V současné době jsou pozemky neudržované, poskytují prostor pro lidi bez domova. Jedná se o jednu z posledních částí parku Špilberk, která není upravena pro veřejnost. Dokončení této lokality by propojilo Otevřenou zahradu s parkem, návštěvníkům by poskytlo nový prostor v kvalitě lesoparku a také by odlehčilo přetíženému provozu Otevřené zahrady,“ uvedl náměstek primátorky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Odbor životního prostředí magistrátu nechal v roce 2022 zpracovat studii území, které navazuje na Otevřenou zahradu. Z návrhů zpracovaných formou soutěže vzešel koncept Otevřeného lesa od projekční kanceláře Arbodesign. Část lesa vybuduje město. Radní dnes schválili vyčlenění 351 tisíc korun na zpracování projektové dokumentace. Druhou část má na starost Nadace Partnerství, která již projektovou dokumentaci má.

„Práce začnou na podzim. Snahou je, aby tam vznikla taková městská divočina. Abychom měli přírodní prostor pro výuku dětí i místo, kde se vyběhají, bezpečně si vlezou do houští nebo si něco postaví z klacků. Některé náletové dřeviny odstraníme, ale část starých stromů zůstane a vysadíme i nové stromy. Otevření plánujeme na jaro 2026,“ řekla vedoucí Otevřené zahrady Eva Kvapilová. Zahradou podle ní za sezonu od dubna do října projde na 50.000 lidí a je kapacitně plně vytížena.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otevřená zahrada

Štítky správa, příroda, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Otevřenou zahradu v Brně naváže Otevřený les, propojí areál s parkem Špilberk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.