Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Lidé nad Brnem pozorovali UFO. Byla to část americké rakety, uklidnili je odborníci

Lidé v Brně pozorovali nad městem v noci ze čtvrtka na pátek zvláštní objekt. Nebyla to ale padající hvězda ani UFO, jak si mnozí mysleli. Jednalo se o část rakety Falcon 9, která ten večer startovala z Kalifornie a lidem z jihomoravské metropole se postarala o světelnou show.

Úkaz na obloze, který nad jihomoravskou metropolí přeletěl v noci ze čtvrtka na pátek, zaujal mnoho obyvatel. Lidé se na sociálních sítích dohadovali, jestli to byl létající talíř mimozemšťanů, nebo třeba padající hvězda či meteorit. Pracovníci brněnské hvězdárny ale objasnili, že se jednalo o část americké rakety, která ten večer startovala z Kalifornie.

„Možná už se k vám dostalo, že společnost SpaceX je známá znuvupoužitelností svých raket. Netýká se to ale úplně všech částí, takzvaný druhý stupeň zachraňovaný není. Po splnění svého úkolu se prostě navrací do zemské atmosféry, kde shoří. Obvykle přitom ještě musí vypustit přebytečné palivo,“ vysvětlili zaměstnanci hvězdárny na sociální síti Facebook.

Stalo se tedy, že jeden takový stupeň rakety Falcon 9, která ten večer startovala z Kalifornie, udělal i na jihomoravské obloze světelnou show. Postaral se tak o mírné pozdvižení i v našich zeměpisných šířkách.

Speciální kamera, kterou je pracoviště vybavené, průlet kusu rakety zachytila. „Video je patnáctkrát zrychlené proti skutečnosti,“ upozorňují astronomové. Radí také, aby si lidé v takových situacích zapamatovali polohu objektu a podívali se na hodinky. Podle těchto údajů pak jednoduše zjistí, o co vlastně šlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky UFO, noc, obloha, raketa, hvězdárna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé nad Brnem pozorovali UFO. Byla to část americké rakety, uklidnili je odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.