Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Brně opět začal týden plný umění. Florista vystavuje květinové šaty obklopené trním, karafiáty i drůbeží

Brňané si počínaje dneškem až do 12. května budou moci v prostorách Paláce Šlechtičen prohlédnout květinové šaty inspirované moravským folklorem. Pro Moravské zemské muzeum je vytvořil florista s více než dvacetiletou praxí. Muzeum se tak již podruhé zapojí do akce Brno Art Week, tedy týdne plného výtvarného umění, přednášek a workshopů.

Moravské zemské muzeum sídlící v srdci jihomoravské metropole se do týdne plného umění zapojilo již podruhé. V loňském roce se muzeum dle kurátorky a spoluorganizátorky projektu Hany Dvořákové drželo při zemi, letos si proto pro návštěvníky s kolegy připravili pravý opak. 

Známý český florista Přemysl Hytych pro muzeum vytvořil speciální květinové šaty inspirované folklorní výšivkou, která jej zaujala u tradičního oděvu na Moravě. Hytych pracoval na základě osobní zkušenosti se sbírkou Etnografického ústavu MZM, šaty mu pod rukama vznikaly asi sedm měsíců. „Celý model je zcela funkční i bez květinové konstrukce, stály mě asi 1 800 hodin poctivé ruční práce," přiblížil renomovaný florista. 

Rostlinné motivy z původních krojových výšivek získaly modernější kabátek a květy karafiátů i tulipánů tak nabyly nový rozměr. Právě skrz tyto květy výstava potrvá pouze tři týdny, aby upozornila na téma konečnosti. Kombinace modré, červené a bílé barvy odkazuje k inspiraci prostředím moravského venkova. Vystavený objekt tak posouvá vztah tradice a designu značně dopředu. 

„Prostřednictvím připravovaných intervencí chceme obsah stálé expozice aktualizovat, pozměnit zaběhlou představu o neměnné kamenné muzejní instituci. Záměrem je představit tradici jako živý fenomén, kde materiál, technika, tradiční ornamentika nejsou zakonzervovaným prvkem, ale podnětem k zamyšlení, kreativitě, tvorbě,“ vysvětlila Dvořáková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, výstava, umění, folklor, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně opět začal týden plný umění. Florista vystavuje květinové šaty obklopené trním, karafiáty i drůbeží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.