Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Středoškoláci z celého Česka zavítají do brněnské knihovny. Přiučí se tam o Milanu Kunderovi

Moravská zemská knihovna v Brně spustila výukové programy pro středoškoláky z celého Česka, které se zaměří na život a dílo Milana Kundery. Studenti se o česko-francouzském spisovateli přiučí v jemu věnovanému prostoru. Knihovna Milana Kundery funguje v jihomoravské metropoli přes rok a zavítalo do ní již čtyři a půl tisíce návštěvníků, mnoho z nich přijelo z různých koutů světa.

Edukační programy o česko-francouzském spisovateli

Moravská zemská knihovna v Brně spouští nové edukační programy. Žáci především středních škol se mohou naučit zajímavé informace o brněnském rodákovi Milanu Kunderovi. Pracovníci knihovny česko-francouzskému spisovateli pár měsíců před jeho smrtí vyhradili část prvního patra a koutek pojmenovali Knihovna Milana Kundery. Na místě shromáždili jeho dílo, ale také osobní fotografie, kresby a zajímavé dokumenty.

Knihovnu Milana Kundery zřídila MZK na základě daru manželů Kunderových. Kolekci rozšířila o další knižní publikace jak autorových textů, tak textů, které reflektují jeho tvorbu. Díky smlouvě s manželi Kunderovými a správci autorských práv celý fond obohacují nová vydání Kunderových knih. V důsledku toho se knihovna neustále rozrůstá.

„Školy se k nám mohou přihlásit pomocí online rezervačního systému a vybrat si jeden ze dvou výukových programů. Kratší z nich má pětačtyřicet minut, delší hodinu a půl. Studenty seznámíme nejen s dílem a životem autora, ale nahlédneme skrz něj také na aktuální témata, například se pobavíme o vnímání identity na základě díla Žert,“ popsal pedagog Filip Komberc, které se podílel na metodice kurzů.

Spisovatel a rodák z Brna Milan Kundera by oslavil pětadevadesáté narozeniny. Žil život plný paradoxů

Život jednoho z nejznámějších spisovatelů českého původu Milana Kundery byl plný paradoxů, jeho dílo proměnlivé. Z budovatelského lyrika se stal cizelérem románu, ze světel ramp se stáhl do ústraní, od rodné češtiny se uchýlil k francouzštině. A...

Osobní knihovna v jihomoravské metropoli

Knihovníci také pro jihomoravskou metropoli získali osobní knihovnu Milana Kundery. Jedná se o knihy, které vlastnil. „V knihách, které měl Kundera u sebe doma, jsme našli mnoho různých vpisků, komentářů, poznámek a části esejů, které dosud nebyly publikovány. Postupně pracujeme na jejich rozkývání,“ popsal ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Do rukou knihovny se dostala také spisovatelova osobní korespondenci s jinými umělci. „Řešíme s právníkem, co bude možné zveřejnit. Mohu ale například říct, že jsme našli obsáhlou korespondenci s Milošem Kopeckým. Je fascinující číst myšlenkovou výměnu dvou nesmírně inteligentních mužů,“ doplnil pro Brněnskou Drbnu Kubíček

Kunderovu knihovnu v Brně vyhledávají studenti, badatelé i turisté

Studenti, badatelé i turisté vyhledávají Knihovnu Milana Kundery, která před rokem vznikla v Moravské zemské knihovně v Brně, tedy v rodném městě česko-francouzského spisovatele. Umožňuje studium Kunderova díla v originále i překladech, zároveň...

Návštěvníci z celého světa

Do Knihovny Milana Kudery přicházejí bádat a vzdělávat se nejen lidé z České republiky. Jako oblíbený kulturní cíl místo volí stále častěji také cizinci. Kundera se stal nejpřekládanějším českým autorem a našel si své příznivce po celé Evropě, ale také v Asii. Nejčastěji brněnskou knihovnu navštěvují Francouzi, v jejichž zemi spisovatel prožil značnou část svého života. Podle zaměstnanců knihovny ale přivítali také návštěvníky z Islandu a očekávají také profesora se studenty z Itálie. 

Své místo v žebříčku nejčtenějších autorů si Kundera vydobyl také v asijských zemích. Do Brna za jeho odkazem přichází lidé například z Hongkongu, největší slávu ale spisovatel zažívá v Číně. „V Číně se stal fenoménem a dostali ho asi před deseti lety na první místo v žebříčku nejčtenějších autorů. Dlouho se v zemi šířily neoriginální výtisky ale měly obrovský úspěch.  Proto se Kundera rozhodl vydat povolení pro překlad do čínštiny a dostat knihu na trh oficiálně,“ popsal pro redakci Brněnské Drbny Kubíček.

Brněnská knihovna shromáždila překlady do mnoha jazyků. FOTO: Anna Pospíšilová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky MZK, Moravská zemská knihovna, knihovna, Milan Kundera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci z celého Česka zavítají do brněnské knihovny. Přiučí se tam o Milanu Kunderovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.