Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kunderovu knihovnu v Brně vyhledávají studenti, badatelé i turisté

Studenti, badatelé i turisté vyhledávají Knihovnu Milana Kundery, která před rokem vznikla v Moravské zemské knihovně v Brně, tedy v rodném městě česko-francouzského spisovatele. Umožňuje studium Kunderova díla v originále i překladech, zároveň se tam konají přednášky a další kulturní akce. Měla by spojovat lidi, kteří mají zájem o evropskou kulturu

Za první rok provozu knihovnu navštívilo zhruba 4300 lidí, z toho přibližně čtvrtina při organizovaných exkurzích. Ze začátku přicházeli ve vyšším počtu Brňané, mnozí z nich vzpomínali na svá setkání s Kunderou. „Návštěvnost se ještě zintenzivnila po úmrtí Milana Kundery. Vedle domácích návštěvníků ale od začátku do knihovny směřují i návštěvníci ze zahraničí, v létě byla knihovna cílem turistů,“ popsala  mluvčí knihovny Anna Mrázová.

Pravidelně přicházejí také badatelé, kteří mají hlubší zájem o Kunderovo dílo. Knihovna se stala také cílem návštěv studentů středních škol, vysokoškolských studentů a zahraničních bohemistů.

Moravská zemská knihovna v uplynulých letech získala podstatnou část Kunderovy domácí bibliotéky a archivu, průběžně vše zpracovává a katalogizuje. „Chystáme výstavu v Rennes v rámci kunderovského festivalu, který organizuje tamní univerzita, doplňujeme postupně fond o literaturu o Milanovi Kunderovi, rádi bychom už v průběhu roku zpřístupnili ke studiu digitalizovanou část knihovny, tedy knihy, které nesou autorovy vpisky a komentáře, a chystáme zahájení rezidenčních programů pro francouzské a české spisovatele a spisovatelky,“ uvedla Mrázová.

Slavnostní zahájení provozu se konalo loni 1. dubna, součástí byla debata literátů Karla Steigerwalda a Aleksandra Kaczorowského. Od té doby navštívil knihovnu například přední rakouský spisovatel Robert Menasse.

Kunderovi by letos 1. dubna bylo 95 let. Od jeho smrti uplyne 11. července jeden rok. K oběma výročím chystá knihovna akce, které ale nechce zatím prozrazovat.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky literatura, knihovny, Kundera, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunderovu knihovnu v Brně vyhledávají studenti, badatelé i turisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.