Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výstava v Brně ukazuje životy české šlechty po druhé světové válce. Připomíná i Karla Schwarzenberga

Za osudy české šlechty po druhé světové válce se vydávají lidé do Moravského zemského muzea v Brně. Expozice popisuje, jak vybrané osobnosti v emigraci budovaly kulturní mosty napříč Evropou a jak přispívaly k pádu komunistického režimu. Zvukovou nahrávkou hlasu připomíná například i nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga.

Po konci druhé světové války se někteří šlechticové z Čech a Moravy začali angažovat v politických, národních a společenských oblastech. Ve 20. století tuzemští aristokraté postupně ztráceli svou pozici, ti, kteří se považovali za Němce byli vyhnáni a vyvlastněni. Mnoho jich ale také uteklo do zahraničí po komunistickém puči roku 1948. Jako ostatní emigranti si pak museli v exilu vybudovat nové životy prakticky z ničeho.

Své vlasti však někteří stále pomáhali, jak materiálně a finančně, tak skrze různé humanitární organizace, oficiálními i tajnými cestami. Důležitou částí jejich práce bylo informování médií o tom, co se děje na opačné straně hranice. Svým působením a díky evropským a křesťanským kontaktům tak i oni vedeni zděděným pocitem zodpovědnosti nakonec přispěli ke změně politického režimu v roce 1989.

Výstava v jihomoravské metropoli vyzdvihuje život desítky šlechtických osobností. Patří mezi ně Johanna von Herzogenbergová, Karel a František Schwarzenbergové, Pater Angelus Waldstein-Wartenberg OSB nebo Mikuláš Lobkowicz.

V expozici návštěvníci najdou kromě životopisů osobností také fotografie, nahrávky, filmy, dokumenty a předměty ze soukromých sbírek, veřejných archivů či muzeí. Brněnské muzeum výstavu doplnilo o medaile z numismatické sbírky a Řád zlatého rouna za mimořádné zásluhy o panovnickou dynastii a stát. Jedním z jeho nositelů byl právě Karel Schwarzenberg, jenž 12. listopadu zemřel. 

Sbohem, kníže. Brňané vzpomínají na Schwarzenberga v kondolenční knize

Několik dní po úmrtí Karla Schwarzenberga vzpomínají na jeho bohatý život v jihomoravské metropoli. Smutná zpráva o odchodu jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky obletěla svět o víkendu. Brněnské Divadlo Husa na provázku...

Česko-německá výstava vznikla ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Post Bellum. Podporu dostala od Česko-německého fondu budoucnosti a Bavorského ministerstva pro rodinu, práci a sociální věci.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Česko, Morava, Moravské zemské muzeum, šlechta, výstava, Brno, Karel Schwarzenberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava v Brně ukazuje životy české šlechty po druhé světové válce. Připomíná i Karla Schwarzenberga  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.