Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sbohem, kníže. Brňané vzpomínají na Schwarzenberga v kondolenční knize

Několik dní po úmrtí Karla Schwarzenberga vzpomínají na jeho bohatý život v jihomoravské metropoli. Smutná zpráva o odchodu jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky obletěla svět o víkendu. Brněnské Divadlo Husa na provázku v čele s režisérem Břetislavem Rychlíkem připravilo kondolenční knihu, kam zájemci píší vzkazy pro zesnulého knížete.

Do divadla v centru Brna chodí lidé, aby uctili památku bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Známý český politik zemřel 11. listopadu ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Umělci pro Brňany připravili kondolenční knihu, do které vepisují dojemná slova spojená právě se Schwarzenbergem.

„Jsme přesvědčeni, že vzpomínka na tohoto velkorysého Středoevropana si svůj prostor zaslouží i v Brně a zvláště pak na Provázku, kde byl Karel Schwarzenberg vždy vítaným hostem,“ uvedl umělecký šéf divadla na brněnském Zelném trhu Martin Sládeček. Pietní místo pomáhal připravit režisér Břetislav Rychlík, jenž byl Schwarzenbergovým blízkým přítelem. Vzpomínku poté divadelnci předají rodině zesnulého. Uctít památku zájemci můžou každý všední den od 10 do 20 hodin, a to až do konce listopadu.

O smrti Karla Schwarzenberga informoval na sociální síti X jeho politický souputník Miroslav Kalousek. Několik posledních dní byl kníže hospitalizovaný ve Vídni. Zdravotní problémy spojené se srdcem a ledvinami ho trápily už delší dobu. Letos kvůli nim ani 28. října osobně nepřevzal od prezidenta Petra Pavla nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva.

Schwarzenberg pocházel z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů, studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, studia nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po listopadové revoluci se stal kancléřem prezidenta Václava Havla. V letech 2004 až 2010 byl senátorem a mezi roky 2007 až 2009 a znovu v letech 2010 až 2013 ministrem zahraničí. V roce 2013 v první přímé volbě prezidenta postoupil do druhého kola, ve kterém prohrál s Milošem Zemanem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Tereza Pulgretová

Štítky Karel Schwarzenberg, politik, úmrtí, divadlo, Brno, Husa na provázku, památka, kniha, kondolence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Karel Schwarzenberg? Ten zloděj, vítač uprchlíků (z Afriky a Blízkého východu) a zastánce sexuálních predátorů (např. Dominik Feri) mi opravdu chybět nebude!

Středa, 15. listopadu 2023, 13:10Odpovědět

Baron Kocharovski

fakt je, že s tou nedávnou podporou právě dominiku ferimu, mi taky "zvedl žaludek!" (ale bral jsem to tak, že kníže už víc spí a ani neví, co se děje)...

Středa, 15. listopadu 2023, 17:28Odpovědět

Sbohem, kníže. Brňané vzpomínají na Schwarzenberga v kondolenční knize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.