Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Brna nalétali exotičtí papoušci z celého světa. Lidé je obdivují ve skleníku

Ve skleníku botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se usadili exotičtí ptáci z celého světa. Brňané kromě desítek druhů papoušků obdivují také králíky, strašilky nebo želvy. Většinu tvorů si mohou zájemci odnést domů.

Na brněnské výstavě se návštěvníci do poloviny prosince pokochají více než dvaceti druhy tropických ptáků z Nového Zélandu, Austrálie i Amazonie. Kromě opeřenců se ve skleníku dočasně usadila dvacítka morčat, strašilky, švábi, hadi, pavouci, žáby a další tvorové. Letos pořadatelé přidali i masožravé rostliny.

Všechny exoty lidé zvládnou chovat v domácích podmínkách. „Většinu zvířat kromě slepic a některých papoušků nabízíme k zakoupení. Některé si zájemci mohou domů odnést hned, u jiných je třeba nejdřív uzavřít dohodu o následném zakoupení. Zvířata na výstavě stojí průměrně pět set až tisíc korun,“ sdělila mluvčí botanické zahrady Hana Ondrušková.

Pestrobarevné opeřence i další zvířectvo botanické zahradě zapůjčují hlavně chovatelé z jižní Moravy. Ty nejvěcnější druhy ale i letos nechali doma. „Kdysi jsme veřejnosti ukazovali jen kanárky, postupně jsme přidávali exotičtější druhy. Ne pro všechny papoušky jsou ale ve skleníku vhodné podmínky. Expozice je navíc určená hlavně dětem, které hlasitě projevují nadšení, na což někteří opeřenci nereagují dobře,“ vysvětlila Ondrušková.

Lidem, kteří koupi některého z exotických ptáků zvažují, poradí na výstavě zkušení chovatelé. Pro začátek doporučují například andulky, které jsou nenáročné na krmení i údržbu. Odborníci zároveň návštěvníkům botanické zahrady vysvětlují, jak si mají správně postavit krmítko a jak správně nejen tropické ptactvo krmit v přicházejícím zimním období.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamcová

Štítky Brno, PřF MUNI, výstava, ptáci, botanická zahrada, papoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna nalétali exotičtí papoušci z celého světa. Lidé je obdivují ve skleníku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.