Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnskou historii i osudy textilních baronů představí dokument Moravský Manchester

Brněnskou historii i podobu města zásadně ovlivnil textilní průmysl, který jihomoravskou metropoli proslavil po celém světě. Dokumentární film Moravský Manchester představí v souvislosti s tímto odvětvím ekonomické, kulturní a společenské dějiny Brna od 18. století do roku 1948. Snímek mapuje zrod evropského moderního města i osudy mezinárodně úspěšných textilních baronů Löw-Beerů, Tugendhatů nebo Salmů.

Většinou je Brno v evropském kontextu spojované s funkcionalismem, to je ale historie města až po roce 1920. Textilní průmysl, jeho podnikatelé, stavitelé a mecenáši ovlivnili tvář i duši města v 19. století snad ještě intenzivněji. „Historický společenský dokument o průběhu a peripetiích dějin textilní tradice v Brně vznikl ve spolupráci s řadou historiků,“ uvedl režisér a scenárista Pavel Jirásek.

Textilnictví vytvořilo současnou urbanistickou strukturu města. Místní výrobky dobyly evropské, ale také asijské a americké trhy. Prezentovaly se na světových výstavách například v Paříži, Londýně nebo Chicagu. Významná moravská textilní historie se zapsala nejen do identity města, ale stala se také součástí evropského a světového kulturního dědictví.

Ze stopadesátileté historie si dokument vybírá konkrétní příběhy, kterými představuje vývoj Brna. Hrané pasáže jsou podpořené obrazovým archivním materiálem. „Náš film předkládá doposud neznámé a nově zjištěné informace i exkluzivní archivní materiál. Dává divákovi možnost zjistit, co stojí za dnešní tváří města,“ řekl dramaturg Martin Polák. „Usilujeme o srovnávání tehdejších generací s dnešními, jejich priorit nebo vztahu k městu. Myslím, že právě takové hledání souvislostí může diváka oslovit,“ dodal Jirásek.

Dokument se zabývá i současnou podobou a využitím bývalých továrních areálů, jejichž existence je ohrožena. Nabízí možnost nejen poukázat na problém, ale také se zasadit o případné obnovení či renovaci bývalých továrních budov. Mohly by sloužit jako kulturních prostory, rezidenční bydlení či k zavedení menších textilních trhů, kde by se mohli prezentovat současní návrháři a designéři.

Bezmála hodinový snímek, který bude mít premiéru v polovině listopadu, vznikl ve spolupráci České televize s Moravskou galerií v Brně a za finanční podpory Jihomoravského kraje a Magistrátu města Brna. „Moravský Manchester je ukázkovým příkladem spolupráce České televize s partnery v našem regionu,“ uvedl ředitel brněnského studia České televize Petr Albrecht.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravský Manchester, Dokument, Textilní průmysl, Brno, Historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou historii i osudy textilních baronů představí dokument Moravský Manchester  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.