Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně vzpomínají na legendárního fotografa, který zachytil rozpad Československa

Vyprávění příběhů umělců se věnoval celý život, do povědomí se zapsal především jako dvorní fotograf předních divadel jihomoravské metropole. Ve svém nejslavnějším díle Jef Kratochvil zachytil výtvarnickou scénu osmdesátých let v Brně. Soubor sta portrétů celé generace umělců nyní po deseti letech vystavil jeho syn a fotograf Tino Kratochvil.

Dílo slavného obrazového kronikáře Jefa Kratochvila, jehož si veřejnost pamatuje především ve spojitosti s Divadlem Husa na provázku a později Městským divadlem v Brně, znovu spatřilo světlo světa. Po celé dekádě vystavil cyklus fotografií v hotelu Vaka v centru města jeho syn na připomínku osmdesátých narozenin, které by umělec letos oslavil.

„Delší dobu jsem přemýšlel, jak bych mohl vystavit tento unikátní soubor fotografií, aby byl přístupný veřejnosti. Pak se povedlo najít umístění v brněnském hotelu Vaka, který patří našim rodinným přátelům, rodině Vanžurových, a jsem za to moc rád,“ sdělil Tino Kratochvil, jenž se stejně jako otec vydal na dráhu focení.

Výstava obsahuje sto autentických portrétů brněnských výtvarníků, které Kratochvil dokumentoval často i s jejich díly. Souborem dal lidem unikátní možnost nahlédnout do uměleckého prostředí jihomoravské metropole v první polovině osmdesátých let. Naposledy byla sbírka s názvem „Dech brněnských ateliérů“ v omezené šíři ukázána před deseti lety v Paláci šlechtičen, poté pro něj fotografův potomek hledal trvalejší útočiště. 

Ze samouka mezi špičku

Ikonou brněnské fotografie se stal Kratochvil v nejslavější době Divadla Husa na provázku. Začínal jako samouk, postupem času se ale pod přezdívkou Jef, jež vznikla tiskařskou chybou, vypracoval mezi uznávanou špičku. V polistopadových dekádách spojil síly s Městským divadlem Brno, vedl také divadelní magazín Dokořán. Kromě toho navrhoval obaly gramofonových desek pro folkové a rockové kapely.

Velký úspěch zaznamenal s legendární fotkou z roku 1992, kterou pořídil při jednání Václava Klause a Vladimira Mečiara v brněnské vile Tugendhat, kde probírali rozdělení Československa. Zemřel v roce 2018 po boji s těžkou nemocí ve věku 74 let. 

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Homola

Štítky Brno, kultura, fotograf, výstava, Jef Kratochvil, divadla, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzpomínají na legendárního fotografa, který zachytil rozpad Československa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.