Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

K brněnskému mamutovi přibyly Burianovy obrazy i prastará rytina koně

Lovce mamutů, pohřeb pravěkých lidí nebo dobu ledovou mohou vidět návštěvníci Pavilonu Anthropos na obrazech malíře Zdeňka Buriana. K vidění nabízí Moravské zemské muzeum (MZM) také 15 tisíc let starou rytinu nalezenou na území Česka.

Zdeněk Burian (1905-1981) byl český malíř a ilustrátor. Slávu si vydobyl svými paleontologickými rekonstrukcemi ze života v pravěku a prehistorických zvířat, z nichž jsou známí především mamuti, dinosauři a pravěcí lidé. Spolupracoval na nich s profesorem Josefem Augustou. Svými malbami a ilustracemi přispěl velkou měrou k popularizaci paleontologie.

Více jak sedmdesát olejomaleb malíře Zdeňka Buriana čeká na návštěvníky v Pavilonu Anthropos. Výstava Když Brnem táhli mamuti představuje obrazy zobrazující lovecké scény, životní situace pravěkých lidí, pravěká zvířata nebo vývojová stádia člověka.

Muzeum vlastní přes dvě stě Burianových obrazů, které od něj nakoupilo v 70. letech minulého století. „Dnes je to padesát let, co byl v Moravském zemském muzeu v Anthroposu poprvé v roce 1973 vystaven Zdeněk Burian,“ sdělil vedoucí Centra kulturní antropologie a kurátor výstavy Petr Kostrhun a dodal, že vystavené obrazy namaloval Zdeněk Burian v padesátých a šedesátých letech 20. století v jeho nejsilnějším období. 

Expozice je propojením obrazů a 3D modelů lidí a zvířat. „Výstava je rozdělena na pět sekcí podle okruhů témat. Každá sekce je doplněna objekty z Laboratoře antropologické rekonstrukce, které obohacují témata na obrazech,“ řekla kurátorka výstavy Eva Vaníčková. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například rekonstrukci šamana nebo šamanky z Dolních Věstonic.

Ani nevidomí nepřijdou díky instalaci hmatových prvků zkrátka. „Běžné muzejnictví je problematické, že se setkáváme s věcmi za sklem. Proto je v každé sekci i hmatová část, která umožní člověku další vjem,“ vysvětlila Vaníčková.

Další exponáty

Moravské zemské muzeum nabízí k vidění i jiné pozoruhodné exponáty. Od 29. června mají Brňané možnost vidět 15 tisíc let starou rytinu koně a mamuta. Rytina pochází z doby lovců sobů a koní ze severní Moravy a je vyryta do říčního valounu.

Předmět objevili archeologové při vykopávkách v roce 2022 v Hošťálkovicích na Ostravsku. K vidění bude v Dietrichsteinském paláci v expozici Pravěk Moravy. „Návštěvníci mají možnost prohlédnout si unikátní nález v originálu, než bude uložen do depozitáře Moravského zemského muzea,“ informoval archeolog Petr Neruda.

Ohodnoť článek

Štítky Zdeněk Burian, Pavilon Anthropos, Moravské zemské muzeum, výstava, rytina, Brno, obrazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K brněnskému mamutovi přibyly Burianovy obrazy i prastará rytina koně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.