Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Brňané mají velký den. Na křesťanské svátky se posilňují zeleným pivem

Lidé v moravské vyhlíží největší křesťanské svátky. Na Zelený čtvrtek mnozí Brňané vyrazili nejen na mši, aby si připomněli poslední Ježíšovu večeři s učedníky, ale také do hospody, aby si pochutnali na zeleném pivu. Hospodští mají letos k dispozici tisíce hektolitrů bylinného moku uvařeného na Starém Brně.

Zelené pivo se letos vařilo v brněnském pivovaru na Mendelově náměstí po osmnácté. S vařením začali sládci koncem ledna. Celkem uvařili přes 4,5 hektolitrů moku, který se vyváží po celé České republice i na Slovensko. „Pivo vaříme stále podle stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty,“ řekla při přípravě bylinného speciálu ředitelka Starobrna Klára Konupčíková.

Podle Konupčíkové je o speciálně zbarvené pivo mezi zákazníky stále zájem. Složení třináctistupňového speciálu zůstává tajné, zná ho jen několik několik málo lidí. Před několika lety sládci nicméně prozradili, že do speciálu přidávají kopřivy. Autorem receptury je bývalý starobrněnský sládek Petr Hauskrecht. 

Důležitou výrobní složkou je takzvaný bylinný výluh, který zahrnuje hned několik druhů bylin. Sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do nápoje přidává likér. 

Zelené pivo se čepuje ve většině restaurací v Brně a okolí. Mnozí lidé chodí rovněž na pivo do pivovaru na Mendlovo náměstí, kde se koná každoročně bohatý kulturní program. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pivovar Starobrno/Facebook

Štítky Brno, Pivo, Zelené, Konzumace, Alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mají velký den. Na křesťanské svátky se posilňují zeleným pivem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.