Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kupte si domů Věstonickou venuši, vybízí brněnské muzeum

Moravské zemské muzeum v Brně dává k prodeji padesát kopií Věstonické venuše. Další sošky, které vzhledem i váhou věrně napodobují originál z mladého paleolitu, budou podle zájmu následovat. Za jeden kus zaplatí zájemci 690 korun.

Kopie nejstarší známé keramické sošky na světě vyrobilo Moravské zemské muzeum z digitálního modelu.  „Poslední rok jsme horečně přemýšleli, jak bychom kopii mohli zpřístupnit veřejnosti a přitom zachovali její exkluzivitu a zabránili padělkům. Na základě CT snímkování jsme tak vytvořili digitální model, ze kterého teď mohou vzniknout i další kusy,“ vysvětlil kurátor Věstonické venuše Petr Neruda s tím, že proces proti padělání chrání smlouva.

Originál se vystavuje

Autorem prvního prototypu Věstonické venuše je sochař Jiří Pec. „Unikátnost kopií spočívá i v použitelném materiálu. Směs, která by se složením, barevností i váhou přiblížila originálu, nebylo jednoduché vyladit. Nakonec se to ale podařilo, a vznikla tak tajná receptura na výrobu Věstonické venuše,“ popsal Pec.

Původní soška z mladého paleolitu je nyní spolu s dalšími artefakty z doby kamenné součástí výstavy Nejstarší šperky a ozdoby těla v Pavilonu Anthropos. „Zhruba po třech měsících posoudíme aktuální stav tohoto mimořádného exponátu a rozhodneme, zda jej do konce výstavy nenahradíme jednou z našich nových kopií,“ dodal Neruda.

Umělecký artefakt

Věstonická venuše je první dochovaný umělecký předmět z keramiky vůbec. Sošku ženy kyprých tvarů z černošedé pálené hlíny našel tým Karla Absolona roku 1925 v bývalém sídlišti lovců mamutů v Dolních Věstonicích na jižní Moravě. Artefakt se pak zařadil mezi národní kulturní památky České republiky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Věstonická venuše, kopie, MZM, výstava, soška, Mladý paleolit, Moravské zemské muzeum, muzeum, Brno, Anthropos, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kupte si domů Věstonickou venuši, vybízí brněnské muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.