Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tradiční oslavy dožínek bude letos hostit Vyškov

Dožínky, jimiž od roku 2005 pravidelně ožívá některé z krajských měst, mají v jihomoravském regionu dlouhou historii. A ani letos Jižní Morava tuto tradici nepřeruší. Po loňské události v Kyjově, která byla částečnou náhradou i za Slovácký rok, se letos dožínek ujal Vyškov.

Na konci léta se na jižní Moravě každoročně pořádají dožínky, při nichž mají zemědělci možnost předvést svoji práci a kvalitní produkty. Pro zájemce z řad veřejnosti je nachystaný bohatý kulturní program. Ve Vyškově se ku příležitosti dožínek letos sejdou lidé poslední srpnovou neděli. Na začátku března o tom rozhodli krajští radní, kteří na akci stejně jako loni vyčlenili milion korun.

„Nebude chybět tradiční průvod městem, ukázky zemědělských produktů, kulinářských pochutin, předvede se zemědělská technika, a to i historická. Vše doprovodí folklorní program,“ pozval na akci náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Organizátoři také ocení některé výrobce potravin v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy.

Loni pořadatelé oblíbenou slavnost připomínající tradici zemědělství a řemesel částečně spojili s folklorním festivalem Slovácký rok. Ten musel být z důvodu nepříznivé pandemické situace zrušen, a to i přesto, že se jednalo o jeho sté výročí. Další ročník nejstaršího národopisného festivalu je tak naplánován až na srpen 2023.

Ohodnoť článek

Foto Jihomoravský kraj

Štítky kraj, Vyškov, festival, dožínky, oslavy, kultura, Jihomoravský kraj, Kyjov, Jan Zámečník, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční oslavy dožínek bude letos hostit Vyškov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.