Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský letohrádek zve na svět trpaslíků nebo historii sladkostí

Letohrádek Mitrovských v Brně pozve návštěvníky na nové výstavy, které přiblíží svět trpaslíků a skřítků nebo představí historii mlsání. K vidění budou například zákusky, zmrzlina nebo lízátka. Chybět nebudou postavičky z televizních Večerníčků – Křemílek s Vochomůrkou, Rákosníček či skřítci František a Fanynka z Kouzelné školky.

Nové expozice se lidem otevřou v sobotu 22. května a potrvají až do konce prázdnin. Novinky potěší zejména děti a mlsouny, pro něž organizátoři zmapovali nejzajímavější fakta a příběhy o sladkostech. Návštěvníci se například dozví, jak se pochutiny vyrábí, nahlédnou do retro cukrárny nebo se podívají na historické bonboniéry. Na své si přijdou rovněž dospělí návštěvníci, kterým výstava zprostředkuje informace o nejznámějších výrobnách cukrovinek v Česku.

Rákosníček a Šmoulouvé 

Zatímco přízemí patří laskominám, v suterénu pozdně barokního zámečku se zabydlely pohádkové bytosti v čele s postavami z Večerníčků nebo známých dětských filmů. Celkem je k vidění zhruba 200 postaviček. Nechybí Rákosníček, Šmoulové nebo oddaní pomocníci Sněhurky.

Na podzim a v zimě se totiž uskutečnila výstava o skřítcích a trpaslících, která musela být hned dvakrát uzavřena. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli ji v upravené podobě prodloužit v suterénním sále,“ sdělil Petr Lukas, správce letohrádku.

Nejmenší skřítci na výstavě mají velikost dva až tři centimetry, největší trpaslík měří sto centimetrů. Nejstarší exponáty pochází ze známé Mareschovy manufaktury v Ústí nad Labem, kde na přelomu 19. a 20. století vznikl první zahradní trpaslík na světě. 

Ohodnoť článek

Foto Letohrádek Mitrovských

Štítky Letohrádek Mitrovských, Brno, letohrádek, trpaslík, výstava, cukrovinka, historie, Kouzelná školka, Česko, Petr Lukáš, Šmoulové, Sněhurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský letohrádek zve na svět trpaslíků nebo historii sladkostí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.