Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nabaluje se na nás obrovský dluh, zní z brněnských divadel. Herci v omezených podmínkách zkouší dál

Už je tomu týden, co vláda prostřednictvím opatřeních v rámci boje proti koronaviru nařídila omezení provozu mimo jiné také divadlům. Vládní nařízení jsou sice nutná, ale pro mnohé provozovatele a umělce také zároveň devastující, shodují se oslovení zástupci brněnských divadel. Omezení provozu bylo prozatím určeno na dva týdny, s přicházejícím lockdownem se vše ovšem mění.

Divadla se shodují na tom, že jsou opatření nezbytná, nad čím se ovšem pozastavují je chaotické a pozdní zakročení s opatřeními vlády.  „Bohužel bereme jako velkou lehkovážnost ze strany vlády, že opatření se neděly s uvážlivým předstihem a pozvolna, aby k úplnému zavření divadel nemuselo dojít,“ pozastavuje se nad současným děním umělecká šéfka divadla Husa na provázku Anna Davidová.

Divadelní činnost není volnočasová aktivita, apelují divadelníci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula při dávnější interpretaci opatření, nazval činnost v divadle jako volnočasovou aktivitu, když jí zahrnul do tohoto volnočasového odvětví. Tento výrok samozřejmě pobouřil nejedno divadlo, jelikož je to povolání jako každé jiné, nikoli však volnočasová aktivita. „Některé nefundované výroky z nejvyšších míst nás pobuřují, rozhodně odmítáme označení naší činnosti za „volnočasovou aktivitu”, když máme zodpovědnost za naše zaměstnance a kultura se výrazně podílí na státním rozpočtu. Stejně tak i představa umělců, jako těch, co žijí z našich daní, je už dávno stokrát vyvrácená,“ dodává Davidová.

Zkoušky inscenací stále probíhají

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. „Vnímáme závažnou situaci, která kolem nás dnes na celém světě panuje. To však neznamená, že jsme přestali pracovat. Pilně zkoušíme inscenace, které, jak doufáme, a spolu s námi i naši diváci, brzy zažijí své premiéry,“ uvedla mluvčí Městského divadlo Brno Kateřina Vížďová.

Divadlo Husa na provázku v současné chvíli pokračuje v přípravě inscenace, která je inspirovaná knihami Aleše Palána Raději zešílet v divočině v režii Anny Davidové. Inscenace dává možnost komentovat naši civilizaci od těch, co se z ní rozhodli odejít. „Je to zajímavý vzkaz z okraje společnosti, inspirativní obzvlášť v tomto čase. Zabývá se nejen vztahem k přírodě, ale i dosažitelnosti úplné svobody a závislosti na systému,“ prozradila Davidová

Při divadelních zkouškách všichni zaměstnanci divadel dbají na řádné hygienické zásady a nařízení. „Řídíme se vládními vyhláškami, ale taky zdravým rozumem. V divadle máme zásobu roušek, dezinfekcí, uklízí se intenzivně, prostory dezinfikujeme profesionální UV lampou zakoupenou pro tyto účely. Pracovat se snažíme v co nejmenších skupinách, ve kterých to v je v rámci našeho provozu možné. Důležitá část zodpovědnosti je pak však taky na každém jednotlivci, záleží samozřejmě na tom, jak všichni pravidla dodržují i mimo prostory divadla,“ uvedla mluvčí HaDivadla Marie Rotnáglová.

Zvládnou to divadla ustát?

Vhled do budoucna nevypadá pro některá divadla příliš pozitivně. Aby současnou situaci ustála, musí zakročit s pomocnou rukou také vláda, která divadlům podporu slibuje. „Za současné situace se na nás na naše poměry nabaluje obrovský dluh. Veškeré rezervy jsme vyčerpali v první vlně. Dotace k první vlně nám byly schválené, avšak peníze nám stále nedorazily. Dotace k druhé vlně budou uzavřené až ke 2. listopadu a až následně začne jejich proces zpracovávání, který běžně trvá měsíce, byť teď se zřejmě zkrátí na týdny. Náš aktuálně nabalující se dluh tedy budeme splácet až ze záchranných balíčků, které přijdou někdy ke konci roku,“ nastínila finanční situaci mluvčí divadla BuranTeatr Dagmar Husárová. 

Nejlíp na tom není ani například divadlo Polárka. To neztrácí ovšem naději, a s pozitivním přístupem pokračuje v tvorbě a zkoušení. „Polárka už toho ale za dobu své krátké existence zažila dost a stále je tu. Zároveň už několik let fungujeme z naprostého finančního minima a já se vlastně jenom modlím, ať se to ještě nezhorší,“ uvedla vedoucí Divadla Polárka Natálie Pelcová. 

HaDivadlo se snaží hlavně pomoci svým zaměstnancům. a nabízí pomocnou ruku. „Základ je pro nás nenechat lidi v nouzi. I z této perspektivy je celá situace „nehraní v kultuře“ bolestivá zejména z pohledu všech pracovníků na volné noze. Ekonomicky je to nyní jedna z nejzranitelnějších skupin. Co se týká našich blízkých spolupracovníků, tam kde to šlo, nabízeli jsme doteď alespoň v rámci možností pomocnou ruku,“ dodala Rotnáglová.

Finanční dopad tedy pro mnoha divadla bude ohromný. Avšak podle mluvčí Městského divadla Brno budou mnohem vážnější škody duchovního charakteru. „Když lidé nemohou mezi sebou komunikovat, když je jim odepřeno užívat si živého divadelního umění, koncertování, návštěv galerií a památek, lidstvo prostě zakrní. Stejně tak jako když se děti nebudou ve školách moci pořádně učit. A to přitom nejsme ve válce. Doufáme, že se vše co nejdříve vrátí do „normálního“ stavu," uzavřela mluvčí MdB Vížďová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto provazek.cz

Štítky MdB, Husa na provázku, HaDivadlo, Buranteatr, Polárka, Koronavirus, Prymula, divadlo, vláda, Anna David, Městské divadlo Brno, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Polárka, Roman Prymula, Aleš Palán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabaluje se na nás obrovský dluh, zní z brněnských divadel. Herci v omezených podmínkách zkouší dál  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.