Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rolové hry se přesouvají do online světa. Stát se můžete královnou plesu i nejlepším fotbalistou

Akční rolové hry, neboli larpy (z angl. Life Action Role Play), běžně umožňují lidem stát se na pár hodin někým jiným. Kostýmy, měkčené zbraně či rozehrávání dramatických vztahů a situací mezi různými postavami má obvykle své místo v lesích, na zámcích či na táborech s fantasy tématikou, kde společně hráči dotváří organizátory přichystaný příběh. Kvůli zákazu shromažďování však byly tyto akce zrušeny a jako mnoho jiných kulturních událostí, i larpy se začaly přesouvat do online světa.

Hráči budou řešit vztahy, dramata i šifry

Účastníci během hry ztvárňují skupinu šesti amerických středoškoláků, chystajících se na ples. V okolním světě se však mezitím odehrávají bezpečnostní dramata a rostou hrozby, které mají ovlivnit i životy školáků. Tento večer tak místo maturitního plesu zůstanou doma a se spolužáky si budou moct pouze zavolat. Ve videohovoru hráči za své postavy řeší typické vztahové problémy, popularitu a rozepře, ale i nezvyklou situaci, která se odvíjí v okolním světě. Část hry také obsahuje luštění šifer a hádanek.

Pro dotvoření atmosféry organizátoři doporučují zvolit vhodný kostým, pro dámy společenské šaty, pro pány alespoň košile. Také doporučují najít možnosti, jak si hru v domácím prostředí oživit - pro navození atmosféry tak můžou pomoct třeba výzdoba zdi tématickými plakáty, nebo třeba různé rekvizity, které se hodí k postavě. Hráči mají u rolí na výběr například roli roztleskávačky, vycházející pěvecké hvězdy, či kapitána fotbalového týmu nebo třeba školního maskota.  

Komunikace probíhá přes skupinový hovor 

Ke komunikaci hráči používají připravené facebookové profily, které mohou naplnit vlastními fotkami. Hra trvá kolem dvou až tří hodin, účastníci jsou po celou dobu připojení do skupinového videochatu, ale ke komunikaci mohou používat i soukromý chat nebo příspěvky na zdi. Organizátoři by však rádi našli lepší platformu pro videohovor. „Skoro každý běh jsou nějaké technické problémy, někdo padá, neslyší, nebo se neumí připojit. Třešničkou na dortu bylo, když nám u jednoho běhu Facebook zablokoval jeden hráčský profil, protože se na něj přihlásilo víc lidí najednou. Museli jsme tak narychlo založit nový,” vysvětluje Jiří Rosol, jeden z autorů hry.

První část hry je hlavně konverzační, ve druhé se vše začne komplikovat, což pomáhají regulovat vstupy od organizátorů. Ti do hry zasahují z pozice nehráčské postavy Reginy, která hráčům tak může posílat nové informace. „Regina Wolf je oblíbená roztleskávačka, která má ve školním kolektivu velký vliv. Regina je NPC (z anglického non-player character), česky cizí postava, která je s hráči po celou dobu na videochatu. Během hry jsme ji používali pro vytváření zápletek jako iniciátora. Během tvorby hlavní pátrací zápletky, se navíc stala Regina dosti důležitou postavou. Díky této cizí postavě víme, co se ve hře děje, zároveň pomáhá rozjíždět linky mezi postavami a v neposlední řadě má zásadní vliv na gradaci celé hry,“ popisuje organizátorka Julie Melicharová, která postavu Reginy také ztvárňuje. O tuto roli se střídají jednotliví organizátoři. 

Hru napsalo šest lidí za čtrnáct dní

Hru napsala skupina šesti autorů rozdělená do dvou týmů za čtrnáct dní. Jeden tým psal postavy a pracoval na příběhu, druhý tým připravoval luštění a šifry. Inspirovali se přitom komorním larpem Prom, který má podobnou tématiku. „S myšlenkou napsat online larp přišel Martin Buchtík. Důvodem byla nemožnost hrát v současné situaci hry normálně, tak jsme si řekli, že zkusíme udělat něco, co lze hrát online,” říká Rosol. Od spuštění již uspořádali devět online běhů pro více než padesát čtyři hráčů. Zatím mají naplánováno  ještě jedenáct uvedení.

Účast je zdarma, pouze za dobrovolný poplatek, který jde na podporu larpového sdružení Rolling. Na hru se přihlašuje ve skupinách po šesti, role jsou určené pro tři muže a tři ženy. Hráči pak mohou hru hodnotit na Česko-slovenské larpové databázi, kde najdou také komentáře minulých účastníků a odkaz pro přihlašování.

Lidem se online hra líbí, je to pro ně způsob jak strávit čas s přáteli

Larp zaznamenal mezi hráči pozitivní ohlasy, je to podle nich příjemné zpestření sociálního odloučení. Na larpy jezdím už několik let, a tak jsem chtěl zkusit i online larp, protože většina her se odehrává naživo. Také to byl pro mě příjemný způsob, jak strávit s kamarády volný večer. Nejvíc se mi líbilo, že to byla taková kombinace romantické komedie ze střední a thrilleru se spoustou hlubších společenských otázek,” chválí hru účastník Jakub Švarc, který hrál roli Chucka, maskota fotbalového týmu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Švarc, Jakub Jurečka, z Facebooku

Štítky larp, rolové hry, online, stream, hry, ples, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rolové hry se přesouvají do online světa. Stát se můžete královnou plesu i nejlepším fotbalistou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.