Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Absurdní zasedání města a zakázané Dobové tance. Činohra Národního divadla Brno představí dvě nové inscenace

Únor 2020 s Činohrou Národního divadla Brno bude velkolepý, světlo světa totiž spatří hned dvě nové inscenace. Přímo na svatého Valentýna se nováčkem repertoáru divadla Reduta stane hořká komedie Protokol od amerického dramatika Tracyho Lettse v režii Martina Glasera. Pozadu nezůstane ani Mahenovo divadlo, které svoji premiéru frašky českého autora Karla Steigerwalda s názvem Dobové tance (režie Ivan Krejčí) poprvé představí 28. února.

Laskavé absurdity ze zasedání městského zastupitelstva

Protokol (v originále The Minutes) je nejnovější hrou dramatika Tracyho Lettse (*1965), která se v Brně dočká české premiéry. Tracy Letts umí skvěle přenést diváka přímo doprostřed dění a rád ho překvapuje. V tomto případě si vybral zdánlivě banální situaci běžného zasedání města se všemi drobnými absurditami, které si člověk dokáže představit.

Ať už se jedná o malicherné dohady ohledně množství mincí na dně kašny, nebo vhodný nápis na pomník. Stejně tak i všechny postavy ve hře nám Letts představí velmi rychle, s humorem a nepustí je až do konce hry z jeviště. Na tomto půdorysu však pozvolna začíná vybublávat na povrch zcela jiná tvář městečka, kde i poetický název Big Cherry dostává krvavou příchuť. Důležitá je budoucnost.

„S minulostí se musí umět pracovat,“ říká v samotném závěru hry, starosta Superba v podání Martina Slámy. V dalších rolích se můžeme těšit například na Vojtěcha Blahutu, Evu Novotnou, Bedřicha Výtiska či Moniku Maláčovou. Protokol je nejpočetnější inscenací z hlediska počtu herců na jevišti divadla Reduta.

Martin Glaser, režisér a ředitel Národního divadla Brno v jedné osobě, si do tandemu přizval osvědčené spolupracovníky – scénáristu Pavla Boráka a kostýmní výtvarnici Markétu Oslzlou Sládečkovou. Dramaturgem inscenace je pak Barbara Gregorová. O překlad se postaral Pavel Dominik, který zachovává správný rytmus dialogů s peprnou dávkou vtipu. 

Nadčasová hra o české povaze

Jede k nám vídeňský komisař! Postavy frašky vyleká příjezd muže – revizora Himla, který má ve městě prošetřit nedávné nepokoje v souvislosti s  revolučním rokem 1848. Češi jsou odhodláni Vídni nepodlehnout a ubránit vítězný, leč trochu ošuntělý, prapor. Autorem nadčasové hry o české národní povaze je Karel Steigerwald (*1945), který důmyslně pracuje s českou náturou, naším vlasteneckým cítěním a chrabrou duší od samé podstaty.

Režie nové premiéry se ujal Ivan Krejčí, významný český divadelní režisér a politik, který je od sezony 2005/2006 uměleckým šéfem Komorní scény Aréna. Ta za jeho působení získala hned čtyřikrát ocenění Divadlo roku. Dramaturgem hry je celorepublikově uznávaný autor Tomáš Vůjtek. 

Z trezoru na jeviště a pak zpět do trezoru

Inscenace je trpkým podobenstvím o československé „normalizaci“ po roce 1968, kdy se díky svrchovanému umění autora hra mohla po několik měsíců roku 1980 hrát. Brzy však našla státní cenzura způsob, jak inscenaci na několik let na českých jevištích zakázat. To se již v dnešních dnech naštěstí nemůže opakovat, proto se Národní divadlo Brno rozhodlo hru oprášit, lehce aktualizovat a od 28. února 2020 ji uvádět na prknech Mahenova divadla. 

V hlavních rolích manželů Devátých, majitelů jednoho „malebného“ hotýlku, se představí Jan Grygar a Jana Štvrtecká. Scéna plná průchozích skříní je dílem výtvarníka Milana Davida a o dobové kostýmy (doplňující již zmíněné tance) se postará Marta Roszkopfová. V představení se brněnskému publiku poprvé představí dvě nové opory mužské části souboru – Jakub Svojanovský a Pavel Čeněk Vaculík. Politická satyra a humorná nadsázka je zaručena, diváci se mohou těšit na inteligentní humor velmi blízký světoznámému všeumělovi J. Cimrmanovi. 

Obě plánované premiéry mají před svým dnem D veřejnou generálku – pokud tedy chcete být mezi prvními, kterým se dílo poštěstí zhlédnout, máte jedinečnou příležitost! Vstupenky a program jednotlivých představení najdete na weboých stránkách NdB.

Ohodnoť článek

Štítky činohra, Národní divadlo Brno, protokol, dobové tance, divadlo, tanec, premiéra, Karel Steigerwald, Ivan Krejčí, Martin Glaser, Den svatého Valentýna, Tracy Letts, Vojtěch Blahuta, Eva Novotná, Barbara Gregorová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Absurdní zasedání města a zakázané Dobové tance. Činohra Národního divadla Brno představí dvě nové inscenace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.