Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Mendel je... letos představí zakladatele genetiky jako včelaře

Čtvrtý ročník zábavně-vědecko-popularizačního festivalu o Gregoru Johannu Mendelovi je tu. Letos se zaměří na méně známý obor vědcovy činnosti, včelařství. Pořadatelé připravili program plný zábavy i vzdělání. Vrcholem akce pak bude videomapping v augustiánském klášteře.

Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel by 30. července oslavil 197 let. Proto se festival z produkce Turistického informačního centra města Brna a partnerů odehrává vždy o víkendu nejblíže datu jeho narození. Letos připadá akce na 19. až 21. července a bude se konat kde jinde než na Mendlově náměstí. Návštěvníci se tak mohou těšit na komentované prohlídky, přednášky o včelařství, koncerty nebo tvůrčí dílny.

Organizátoři lákají hlavně na sobotní odpolední program, kdy se návštěvníci mohou těšit například na rockovou kapelu The Newmour Experience. „Sobotní večer v podobě audiovizuální show, kterou připravili Bastl Instruments bude vrcholem celé akce. Show bude propojovat živou elektronickou hudbu a videomapping, který budeme promítat na fasádu opatství,“ uvedla ředitelka TIC Jana Janulíková.

Ochutnávka medu z Mendlova včelína

Prostory augustiánského kláštera, které se na tři dny opět přemění v sídlo Mendela s tématem včel skvěle kooperuje. Nachází se zde totiž původní včelín, kde Mendel pracoval. „Lidé na festivalu budou mít přímo možnost med z Mendelova včelína ochutnat," řekl otec augustiánského opatství Jan Emil Biernat. Kromě ochutnávky medu se návštěvníci na workshopech dozvědí více o životě včel a o včelaření.

Kromě přednášek a workshopů si můžete vyzkoušet i první mobilní digitální dílnu nebo se podívat, jak vypadá včelí produkt pod mikroskopem, a protože byl Mendel také teolog, nebude chybět ani program duchovní. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie se můžete zaposlouchat do koncertů a zúčastnit se bohoslužby.

Po stopách Mendela

Mendelovy stopy v Brně připomíná i nová mapa MENDEL@BRNO#VY. „Při tvorbě mapy jsme mysleli hlavně na Brňany, kteří každý den chodí kolem domů a objektů spojených s Mendelovým jménem a často si to ani neuvědomují,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Mapa bude k dispozici na festivalu Mendel je... a také při Noci vědců.

Festival přibližující Mendelův život v Brně se letos koná počtvrté. V minulých letech se pořadatelé zabývali například jeho vědeckou činností v oboru genetiky. Mendel byl ale také meteorolog, opat nebo zemědělec.

Celý projekt vznikl hlavně kvůli prohloubení znalostí o osobnosti a díle Mendela a za hranicemi města i České republiky propagovat Brno jako Mendelovo město. „Celá akce je nejen pro turisty ale také samotné obyvatele Brna, protože si klademe za cíl ukázat kdo to Mendel byl,“ sdělila ředitelka Turistického informačního centra Brno Jana Janulíková.

Více informací o festivalu a jeho podrobném programu naleznete na webových stránkách.

Autoři | Foto mendelje.cz

Štítky Gregor Johann Mendel, festival, Mendel je, augustiánské opatství, Gregor Mendel, včelařství, genetika, Brno, klášter, video mapping, med, včelí úl, Nanebevzetí Panny Marie, Noc vědců, přednáška

Festival Mendel je... letos představí zakladatele genetiky jako včelaře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.