Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnští radní schválili navýšení peněz pro kulturu. Umělci tak budou moci žádat o 40 milionů z rozpočtu

Více peněz půjde v příštím roce do kultury. Ve středu o tom rozhodli brněnští radní. Změnami prošly i dotační programy, nově teď bude o předložených projektech rozhodovat více hodnotitelů. V příštím roce by pak na kulturu mělo odejít 40 milionů korun.

Brněnští radní schválili ve středu na zasedání více peněz do kultury. Různé kulturní instituce teď budou moci žádat o dotace v devíti dotačních titulech v různých kulturních oblastech. Celkem se tak na dotacích v příštím roce rozdělí téměř 40 milionů korun.

Radní schválili návrh dotačních programů pro poskytování dotací v oblasti kultury pro rok 2020. O peníze bude možné žádat v následujících titulech: 
1. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti audiovize 
2. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti divadla, performance a cirkusu 
3. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti hudby 
4. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti celoroční činnosti hudebních klubů 
5. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti kulturně vzdělávací a zájmové činnosti 
6. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti literatury 
7. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti podpory uměleckých řemesel a lidových tradic 
8. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti tance 
9. Dotační program pro poskytování dotací v oblasti výtvarného umění, fotografie, designu a architektury

Dotační programy projdou změnami

„Oproti minulým letům došlo k menším změnám některých pravidel pro žádání o dotace v oblasti kultury. Tyto změny se týkají hodnoticí komise, která se bude nově skládat ze tří odborných hodnotitelů a dvou hodnotitelů z řad současné Komise kulturní RMB jmenovaných Radou města Brna pro hodnocení žádostí o dotace." řekl druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný. Nejnižší a nejvyšší bodové hodnocení se nebude započítávat do celkového hodnocení. Nový model by měl díky většímu počtu hodnotitelů méně podléhat lobbistickým tlakům.

Poskytování dotací se změní i v oblasti tance. Tento dotační program byl pozměněn tak, aby se více zaměřoval na uměleckou taneční činnost. Jako povinnou přílohu teď budou žadatelé dokládat i detailnější popis projektu či činnosti, kvůli které o peníze žádá. Nově si ale žadatel může rozšířit nezpůsobilé výdaje o účetní, právní a poradenské služby.

 Změny pocítí i tanečníci

„Rada města Brna dnes schválila dotační programy v oblasti kultury na rok 2020 obsahující řadu úprav, které povedou k větší transparentnosti dotačního systému. Jsem moc rád, že jsme se shodli na navýšení financí určených pro dotační tituly v oblasti kultury celkem o deset milionů korun v návaznosti na schválenou Strategii města Brna. Celková částka, která bude v příštím roce v rámci dotací v oblasti kultury rozdělena, činí 39,2 milionu korun,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer.

Autoři | Foto Národní divadlo Brno

Štítky kultura, Brno, tanec, divadlo, dotace, peníze, Tomáš Koláčný

Brněnští radní schválili navýšení peněz pro kulturu. Umělci tak budou moci žádat o 40 milionů z rozpočtu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.