Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nově vydaná vyhláška může zlikvidovat klub Bajkazyl na Dornychu. Ten však údajný hluk nad limit nedělá

Na mimořádném zasedání zastupitelů města Brna byla dne 11. června schválena vyhláška, která omezuje hudební produkci v klubu Bajkazyl na ulici Dornych. Klub však stojí na velmi hlučném místě. Přímo "na střeše" podniku stojí železniční trať Hlavního nádraží a před klubem se nachází šestiproudá silnice s vysokou dopravní frekvencí. Provozovatelé klubu se domnívají, že je tato vyhláška vydána za účelem klub zlikvidovat.

Zastupitelstvo města Brna schválilo vyhlášku (č. 12/2011 o regulaci veřejné produkce hudby v pohostinských zařízeních a restauračních zahrádkách), která omezuje hudební produkci v klubu Bajkazyl. Kauza se táhne už více než 3 roky a v květnu tohoto roku bylo přijato první omezení. Klub se však nachází na velmi rušné ulici Dornych, a to přímo pod železniční tratí. Na základě vyhlášek z předchozích měsíců klub dokonce přijal jistá opatření a majitelé klub odhlučnili. 

„Problematiku na ulici Dornych řešíme dlouhou dobu. Prvotním impulsem byly stížnosti obyvatel. Mají tam hluk celý den a v noci, kdy by mohli mít klid na spánek, je ruší hluk z klubu,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková 

Vyhláška omezuje hudební produkci po půlnoci

Vyhláška by měla omezit hudební produkci po půlnoci. Omezení se navíc týká speciálně pouze určitého úseku na ulici Dornych, kde sídlí právě již zmiňovaný klub Bajkazyl. Provozní se domnívají, že jde o účelovou vyhlášku, která má být pro klub osudnou. 

„Pokud vím, tak podnik nemá hlavní činnost provozování hudebních živých akcí v noci, jsou tam i jiné aktivity a ty nebudou žádným způsobem omezovány,“ řekla Vaňková a dodala, že pevně věří, že klub bude fungovat i přes nové nařízení.

„Jsme dost závislí na době, kdy můžeme produkovat a hrát hudbu. Těžko táhnout klub do půlnoci. Pro nás jsou zásadní akce do tří hodin do rána,“ uvedl však pro Seznam.cz produkční Bajkazylu Jiří Píza.

V minulosti proběhlo několik certifikovaných měření, která prokázala, že hudba nijak neruší noční klid v okolí a hlukové limity nejsou klubem nijak porušeny. Návrh stejné vyhlášky regulující hudební produkci na ulici Kozí byla přitom zamítnuta již při projednávání. Tam byla míra hluku prokazatelně naměřena nad limit. 

„Veškerá měření vždycky ukázala, že tam žádný hluk není,“ uvedl Martin Freund. Ten se domnívá, že stěžovatelům vadí něco zcela jiného. „Ve stížnostech, které nejprve chodily klubu a potom i městu, jsou nekorektní výrazy. Hanlivě se vyhraňují vůči lidem, kteří se v klubu schází. Označují je za feťáky,“ dodal Freund.

Nebylo slyšet nic krom projíždějících aut

Stěžovatele z konkrétního domu byla vyzpovídat i redaktorka České televize, většina z nich se však nechtěla na kameru vyjádřit. Někteří z nich si naopak stěžovali na hlasitou hudbu, linoucí se z klubu, po testu, který přímo na místě ČT udělala v době konání koncertu, však žádná hudba slyšet nebyla. Hluk byl naopak patrný ze silnice, kde na šesti pruzích projíždí denně stovky aut. Jediné řešení je podle redaktorů ČT měření přímo u stěžovatelů doma. Ti to však odmítají. 

Klub působí jako sociální projekt

Klub Bajkazyl se snaží oživit část města, kterou spousta lidí považuje za vyloučenou lokalitu. Přináší do Brna nezávislou kulturu a poskytuje prostor velkému množství občanských spolků a veřejně prospěšným hnutím. Toto místo od začátku fungovalo jako sociální podnik, který nikdy nebyl cílen na zisk. Provozovatelé požadují zrušení této úpravy, která by pro ně mohla být likvidační. 

“Na řešení případných problémů bohatě stačí stávající právní úprava. Navíc v tomto případě se dle našeho jedná o postup v rozporu se zákonem, kdy město nesmí obecně závaznou vyhláškou regulovat jednu konkrétní provozovnu. Chceme město, které žije, ne skanzen. Navrhujeme proto, aby městská část navrhla vypuštění nadbytečného omezení pro provoz hudebního klubu Bajkazyl,” shrnuje zastupitelka Jitka Hrabovská ze Žít Brno.

Podobnou situaci museli řešit i provozní klubu Music Lab

Velmi podobnou situaci zažili loni v tuto dobu provozovatelé klubu Music Lab na ulici Opletalova. Na základě několika stížností byl i tento hudební klub ohrožen. I ten je ale patřičně odhlučněn a po desáté hodině neprovozuje zahrádku. Problém však nastal v době, kdy byl uzákoněn plošný zákaz kouření v podnicích a obyvatele pravděpodobně rušily skupinky kuřáků, postávajících venku. Díky petici, kterou podepsalo téměř 1500 lidí, se nakonec klub podařilo zachránit

Autoři | Foto Bajkazyl Brno

Štítky bajkazyl, Brno, zastupitelstvo, vyhláška, omezení, hudba, hluk, Česká televize, Markéta Vaňková, Martin Freund, Žít Brno

Nově vydaná vyhláška může zlikvidovat klub Bajkazyl na Dornychu. Ten však údajný hluk nad limit nedělá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.