Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tisíce míst k parkování chybí, radnice zvažují zřízení zón

V Brně chybějí tisíce míst k parkování, zejména pro obyvatele čtvrtí blízko centra. Radnice největší městské části Brna-středu proto zvažuje zavedení parkovacích zón pro rezidenty. Lidé o možnosti nejprve budou moci hlasovat v anketě, potom se vedení radnice rozhodne.

Jen ve středu Brna chybí pro místní více než 22 tisíc parkovacích míst. Město se chce zavedením zón inspirovat v jiných městech, kde tento systém funguje. Cena za parkovací kartu pro první auto v rodině by podle Šťástky měla být symbolická, s každým dalším autem by se zvyšovala.

„Dnes je to tak, že člověk bydlící blízko centra Brna nemá vůbec jistotu, že zaparkuje. Lidé objíždí třeba třikrát jednu ulici, než se uvolní místo. S parkovacími kartami by se jistota trochu zvýšila, ale místo také negarantuje,“ řekl starosta Libor Šťástka.

Radnice Brna-středu proto na svých webových stránkách spustí anketu, aby zjistila zájem obyvatel o možnosti zřízení zón. Parkovací zóny by podle starostky Andrey Pazderové uvítala i městská část Královo Pole, kde chybí asi 10 tisíc parkovacích míst.

„U nás jsou vysoké školy a studenti tu bydlí například v bytech po pěti. Když každý z nich přijede autem, obyvatelé potom nemají kde zaparkovat,“ uvedla Pazderová.

Problémy s parkováním mají i okrajové městské části, na kterých jsou sídliště. Jejich dřívější projektanti nepočítali s tak velkým množstvím aut a lidé nyní nemají kde parkovat. Radnice se proto snaží budovat nová místa.

Například v Králově Poli jich má letos vzniknout 72, v Líšni téměř 200. Poblíž centra také vznikají parkovací domy, podzemní parkoviště se buduje u Janáčkova divadla.

Zdroj: ČTK

Štítky nedostatek parkování, stavby, doprava, parkovací místa, Brno, radnice, zóny, parkování, městská část, Brno-střed, Libor Šťástka, Královo Pole, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce míst k parkování chybí, radnice zvažují zřízení zón  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.