Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jízda na černo bude stát na jižní Moravě od září 1500 korun

Cestující, který pojede bez platné jízdenky od 1. září městskou hromadnou dopravou v Brně nebo linkami Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, zaplatí pokutu 1500 korun. Dosud to bylo 1000 korun. Pokud však zaplatí přirážku k jízdnému do pěti dnů, bude ho to stát 800 korun místo dosavadních 700. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci dopravního podniku.

Organizátor krajské dopravy Kordis JMK tak zareagoval na novelu zákona o silniční dopravě, který povolil zvýšit pokutu až na 1500 korun. Tato sankce bude platit u všech dopravců, kteří pro Kordis jezdí s výjimkou Českých drah, které mají vlastní smluvní přepravní podmínky. K maximální částce už sáhli například také v Ostravě či Olomouci.

"Stále však platí, že pokud cestující do pěti dnů předloží platnou předplatní jízdenku, zaplatí pouze symbolických 50 korun," uvedl vedoucí tarifního odboru dopravního podniku Vít Prýgl.

Dopravní podnik města Brna ročně zaznamená v posledních pěti letech zhruba 110.000 případů jízdy na černo, snižuje se však počet lidí, kteří jedou bez jízdenky. "Vzrůstá recidiva. Zatímco v roce 2008 jsme přistihli 50.000 lidí bez jízdenky, loni už to bylo jen 22.000 lidí. Průměrně tedy jel na černo každý pětkrát," doplnil Prýgl.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, MHD, Dopravní podnik, pokuty, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna, KORDIS JMK, a.s., České dráhy, Ostrava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízda na černo bude stát na jižní Moravě od září 1500 korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.