Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dopravní podnik vypsal zakázku na trolejbusy a autobusy

Dopravní podnik města Brna vypsal dvě zakázky na dodávku 30 kloubových trolejbusů a 36 kloubových autobusů, v obou případech jde o nízkopodlažní vozidla. Zadávací cena je 420, respektive 306 milionů korun, dohromady tedy skoro tři čtvrtě miliardy.

„Prvních osm autobusů a deset trolejbusů už by mělo být v Brně letos na podzim,“ řekla mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Zakázka na dodávku trolejbusů je však podmíněna získáním evropské dotace. Pokud ji podnik nedostane, může odebrat jenom část z plánovaných 30 trolejbusů.

„Ideální situace je taková, že po letošní dodávce autobusů by mělo dalších 14 přijít příští rok a stejný počet v roce 2015. Trolejbusů by mělo letos a v dalších dvou letech přijít vždy deset. Záležet však bude na dostupných financích,“ uvedla Škrancová.

Pokud se nákup uskuteční, může dopravní podnik na trolejbusových linkách 25 a 26 nasadit pouze trolejbusy. Nyní totiž musí kvůli jejich nedostatku nasazovat ve špičkách i autobusy, aby zvládly nápor cestujících do oblasti univerzitního kampusu a fakultní nemocnice v Bohunicích.

Po dodávkách nových vozidel také bude možné pokračovat ve vyřazování nejstarších kloubových karos z poloviny 90. let minulého století.  V plánu má dopravní podnik také nákup minibusů, letos a příští rok jich chtěl pořídit dohromady deset. Měly by jezdit na méně vytížených linkách.

Zásadní inovací vozového parku je však předběžný plán na pořízení 100 dvanáctimetrových autobusů na plyn, které by měly začít jezdit nejdříve příští rok. Hodnota uvažované investice je 500 milionů do vozidel a 50 milionů do infrastruktury.

Zdroj: ČTK

Štítky MHD, Brno, Dopravní podnik, zakázka, trolejbus, autobus, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik vypsal zakázku na trolejbusy a autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.