Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: Dělníci dokončili stavbu vratné smyčky v Pisárkách. Zajistí komfort návštěvníkům budoucí arény

Třetí fáze modernizace pisárecké vozovny je u konce. Pracovníci dokončili stavbu vratné smyčky, která dopravci ušetří čas i peníze, protože se šalináři nebudou muset jezdit otáčet až na Mendlovo náměstí. V areálu vozovny také vyrostla největší kolejová harfa v Česku. Celý projekt vyšel na 678 milionů korun.

Pracovníci brněnského dopravního podniku si oddychli, dělníci totiž dokončili stavbu vratné smyčky v pisárecké vozovně. Stavba zajistí plynulý provoz, šalinářům ušetří čas a dopravci peníze. „Dokončený projekt přinesl dopravnímu podniku značnou úlevu, jelikož umožní otáčení tramvají přímo v areálu vozovny a výrazně sníží provozní náklady,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Výhody pocítí ale také cestující. „Přilehlou tramvajovou trať číslo 1 už nebudou brzdit prázdné vozy, které se jezdily otáčet na Mendlovo náměstí, a doprava tak bude plynulejší. Smyčka také zajistí snadnější odbavení návštěvníků Areny Brno, kteří budou moct využít blízkého nástupiště přímo ve smyčce,“ doplnila Vaňková.

Brněnským šalinářům roste nová smyčka. Bude český unikát

Stavba tramvajové smyčky v brněnských Pisárkách opět postoupila. Beton v základech schne a dělníci začali pokládat koleje, ze kterých vytváří největší kolejovou harfu v Česku. Pracují za plného provozu vozovny a smyčku dokončí příští rok v srpnu.

Vedle smyčky ležící na mostní konstrukci dopravní podnik také zmodernizoval odstavnou plochu pro tramvaje před vozovnou a rozšířil kolejové stání. „Unikátem je nově zbudované kolejové rozvětvení, které napojuje všech patnáct kolejí z vozovny na hlavní trasu tramvaje číslo 1. Tato kolejová harfa opatřená elektrickými výhybkami je při délce 105 metrů v rámci tramvajových vozoven největší v České republice,“ řekl radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Podnik má v plánu v budoucnu ještě další dvě etapy modernizace vozovny, a to kompletní zastřešení odstavného stání a také stavbu, která odstíní hluk a světlo směrem k ulici Hlinky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky DPMB, MHD, tramvaj, šalina, vozovna, smyčka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dělníci dokončili stavbu vratné smyčky v Pisárkách. Zajistí komfort návštěvníkům budoucí arény  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.