Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno má osmdesát dobíječek pro elektroauta. Nová stojí u opraveného plavečáku

Dobíjecí stanici pro elektromobily Brňané najdou už na osmdesáti místech po celé metropoli. Nejnovější z nich pracovníci Tepláren Brno dali k nově opravenému bazénu u Lužánek. Letos přibydou ještě další dvě, do roku 2030 jich ve městě bude na pět set. Firma letos nainstalovala také první nabíječku na sloup veřejného osvětlení.

U nedávno znovuotevřeného sportoviště za Lužánkami stojí nová dobíjecí stanice pro elektromobily. Teplárny Brno ji u bazénu otevřely jako osmdesáté místo s nabíječkou na území města. Lidé si tak auto můžou připravit k jízdě zatímco si například zasportují ve vedlejším areálu. 

„Napájena je z rozvodny komplexu bazénu, k jehož opravě a dostavbě jsme se mohli takto přidat. Podobně se zaměřujeme na to, aby naše stanice byly v městských parkovacích domech, a to především těch nově budovaných, kde lze přípravu zahrnout už do projektování,“ upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Deset minut pěšky

Jubilejní zastávka pro ekologickou dopravu ale není letos poslední, kterou pracovníci brněnského podniku ve městě zprovozní. Do konce roku se další objeví i ve Vídeňské a Hodonínské ulici. Městská firma odhaduje, že v roce 2030 bude v Brně jezdit okolo dvaceti tisíc elektromobilů, pro které bude fungovat aspoň pět stovek stanic. Každá navíc poslouží dvěma vozům zároveň.

„Chceme, aby byly pěšky dostupné do pěti až deseti minut od bydliště většiny Brňanů, a to do konce roku 2025. Tento cíl plníme v některých městských částech, jako je například Bystrc, Líšeň nebo Nový Lískovec a Kohoutovice,“ shrnul za Teplárny Brno Tom Kratochvíl.

Brno vyřešilo nedostatek bazénů. Otevřelo moderní plavecký komplex

Dlouhé čekání je u konce. Brno se po téměř roce a půl dočkalo otevřeného plaveckého komplexu v Lužánkách. Novinkou je kromě opraveného plavečáku také nový pětadvacetimetrový bazén, v němž si užijí plavci, školáci i veřejnost. Investice vyšla na...

Dobíječky na sloupu i v HUBu

V létě firma společně s Technickými sítěmi Brno spustila první dobíječku na sloupu veřejného osvětlení. Kvůli takovým přístrojům není potřeba nikam umisťovat jakoukoliv další překážku. V příštím roce proto jejich počet vzroste na patnáct kousků. Stejně tak do konce roku 2024 teplárny vybudují dva takzvané HUBy. Lze si je představit jako místo se 14 a 20 dobíjecími body a kombinací pomalého a rychlého nabíjení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárny Brno/Jiřina Veselá

Štítky Brno, elektromobilita, auta, doprava, dobíjecí stanice, Lužánky, bazén

Brno má osmdesát dobíječek pro elektroauta. Nová stojí u opraveného plavečáku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.