Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno už nechce platit za nepozorné řidiče. Zvýší ceny za odtah aut

Parkování na špatných místech se prodraží lidem v jihomoravské metropoli. Od ledna se totiž po více než deseti letech zvýší částky, které jsou řidičům naúčtovány za odtah auta. Činnost město stojí několik milionů korun ročně, vedení radnice proto doufá, že se díky zdražení povede schodek mezi příjmy a výdaji snížit. Jen letos už pracovníci odtáhli téměř sedm tisíc vozů.

Za odtah nešikovně odstavených aut si řidiči v Brně připlatí po Novém roce. Podle zastupitelů částky, které lidé platí, už dlouho neodpovídají výdajům. Za odstraňování vozidel a související administrativu tak například v roce 2022 město zaplatilo Brněnským komunikacím 43,7 milionu korun. Vybrané příjmy přitom byly jenom okolo 10,4 milionů, zbytek proto Brno zaplatilo z vlastní kapsy.

„Plánované navýšení cen jednotlivých úkonů by mělo tuto ztrátu snížit. Pokud by se ale příjmy měly rovnat výdajům, muselo by být zdražení mnohem razantnější,“ uvedl radní města Brna pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). Nový ceník má snížit schodek o 38 procent.

Současné ceny určují předpisy ještě z roku 2012, které neodpovídají aktuálním nákladům. Po změnách šoféři zaplatí 780 korun za zahájený odtah a zahájený technický úkon. Pokud pracovníci městské akciovky odstranění dopravního prostředku nedokončí, zaplatí jeho provozovatel 1940 korun. Pokud ale odtah dodělají, bude ho to stát 3500 korun. Dočasné umístění auta na odtahový vůz a jeho následovné vrácení na původní místo stojí také 3500 korun. Samotné skladování vozidla pak vyjde na 120 korun za každých započatých 24 hodin.

Nový ceník platný od 1. ledna 2024:

Zahájený odtah vozidla a zahájený technický úkon: 780 Kč (dříve 400 Kč).
Nedokončený odtah vozidla: 1 940 Kč (dříve 1 000 Kč).
Dokončený odtah vozidla: 3 500 Kč (dříve 1 800 Kč).
Skladování vozidla: 120 Kč za každých započatých 24 hodin (výše zůstává stejná jako doposud).
Technický úkon (dočasné umístění vozidla na odtahový vůz a jeho následné vrácení na původní místo po opadnutí důvodů, na základě kterých bylo vozidlo odtaženo): 3 500 Kč (dříve 1 500 Kč).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, zastupitelstvo, doprava, auta, odtah, ceny, zvýšení, Brněnské komunikace

Brno už nechce platit za nepozorné řidiče. Zvýší ceny za odtah aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.