Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Brno chce, aby cyklisté ušetřili. Zaplatí jim jízdy na sdílených kolech

Centrum města plné cyklistů na sdílených kolech a minimum lidi za volantem automobilu. Takový nápad se zalíbil vedení Brna, které napadlo, že pošle soukromým společnostem peníze, aby lidé jezdili zadarmo na jejich kolech. Provozovatelům navíc magistrát slíbil, že s finančními injekcemi můžou počítat čtyři roky.

Proplacené budou Brňanům dvě půlhodinové jízdy denně na sdíleném bicyklu. K využití volných hodin postačí registrace v mobilní aplikaci společností, které sdílená kola nabízejí, tedy nextbike nebo Rekola. Aplikace uživatelům dopravní prostředek odemkne a po skončení jízdy je navede k parkovacím stojanům. „Aby město jízdu proplatilo, je nutné odstavit sdílené kolo na místě k tomu určeném,“ upozornil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). 

Město cyklistům denně ušetří až šedesát korun, což je částka, kterou si v průměru společnosti za dvě jízdy účtují. Projekt navíc magistrát podpoří na několik let dopředu. „Smlouvu uzavřeme na čtyři roky dopředu. Roční rozpočet jsme stanovili na 2,4 milionu, ale je možné ho navýšit až na čtyři miliony,“ řekl Kratochvíl.

V minulém roce si Brno projekt vyzkoušelo v pilotní verzi, kdy utratilo na záměr dva miliony korun. Rozpočet cyklisté vyčerpali na konci září po pěti měsících jízd. Podle dat magistrátu se od začátku projektu lidé na kolech projeli víc než statisíckrát a aplikacím přibylo téměř deset tisíc uživatelů.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv nextbike

Štítky Rekola, Nextbike, sdílená kola, cyklisté, doprava, Brno, jízdní kolo, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Slušný tunýlek. Jeden by řekl, že radní pro dopravu za ODS bude aspoň trochu pravicového ražení, ale evidentně je to stejná žumpa jak sosani a strana STBáků.

Čtvrtek, 13. dubna 2023, 16:12Odpovědět

Brno chce, aby cyklisté ušetřili. Zaplatí jim jízdy na sdílených kolech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.