Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno se loučí s dvacetiletými trolejbusy. Vezme je na poslední projížďku

Na poslední projížďku kloubovými trolejbusy Škoda 22Tr se vydají cestující v jihomoravské metropoli. Po dvou dekádách zbylo z osmi vozů pouze několik, které zájemce povozí na speciální rozlučkové lince. Vozidla poté půjdou do šrotu, jedno do muzejní sbírky.

Téměř dvacet let sloužily nízkopodlažní trolejbusy 3603 a 3605 lidem v Brně. Po dnešním dni se v nich ale cestující už nesvezou. Stejně jako ostatní vozy typu 22Tr i tuto dvojici Dopravní podnik města Brna (DPMB) vyřadí z provozu.

„Jezdilo se s nimi od roku 2003. Po rozlučce budou trolejbusy sešrotovány. Jeden ale zrenovujeme a zařadíme do sbírky muzejních vozů pro příští generace,“ okomentovala pro Drbnu mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Nedělní rozloučení

Derniéru si vozidla odbydou na mimořádné lince z komínské vozovny přes centrum města. První z trolejbusů vyjede z vozovny v 9:42, druhý v 9:56. Oba se vydají do Kohoutovic, jeden na Jírovcovu, druhý ke smyčce Kohoutovice, hájenka a budou v protisměru projíždět trasu od hájenky na Jírovcovu, dále přes Kamenný vrch, Čtvrtě, Anthropos, přes Jundrov k vozovně Komín, dále pojedou přes Přívrat, náměstí Svornosti a Klusáčkovu na Konečného náměstí. Odtud pokračují na Mendlovo náměstí přes Anthropos a Voříškovu na Jírovcovu.

V 15:50 se dvojice kloubových vozů potká ve smyčce Nemocnice Bohunice, kde se sjedou ke společnému focení. Následně odjedou v konvoji přes Mendlovo náměstí, Pionýrskou, náměstí 28. října a Českou zpět do vozovny Komín. Přeprava na speciální rozlučkové jízdě je pro všechny zájemce zdarma. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, doprava, DPMB, trolejbusy, retrovůz, jízda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se loučí s dvacetiletými trolejbusy. Vezme je na poslední projížďku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.