Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve Vyškově se rýsuje očekávaná cyklostezka. Povede po trase bývalé cukrovarské vlečky

Dobrou zprávu pro všechny kolaře přineslo sedm obcí na jižní Moravě. Společně sehnaly potřebné peníze na dlouho plánovanou cyklostezku, která povede z Vyškova do Kozlan. Trasy, jíž odkloní pohyb cyklistů i pěších z frekventovaných silnic, a zajistí tak jejich větší bezpečnost, se lidé dočkají v roce 2024.

Stavba cyklostezky Cukrovarská dráha, kterou skupina vyškovských obcí připravuje už tři roky, se posunula do další fáze. Projekt totiž uspěl s žádostmi o dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši zhruba 45 milionů korun, bez kterých by územní celky trať dokončily jen stěží.

Jen ve Vyškově ze státní kasy padne přes sedm milionů korun na výstavbu jedné části z 3,5 kilometru dlouhého úseku. „Neměří ani 700 metrů, ale zatímco jinde na stávající podklad přidáváme další vrstvu, tady začneme od základu,“ vysvětlil místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Částka, kterou bude nová cesta pro kolaře stát, se vyšplhala na 90 milionů korun, obce z ní letos zaplatí sedm milionů. O pomoc proto požádaly ještě Jihomoravský kraj, který v září podepsal memorandum o dofinancování projektu.

Kraj má vypsaný dotační titul na spolufinancování cyklostezek, pokud obce dosáhnou na podporu ze státního fondu. Peníze získaly, ale chybí jim 15 procent k dofinancování, což je pořád výrazná zátěž,“ okomentoval.

Kope se od jara

Do dvou vyškovských částí, na které se podpora nevztahuje, se stavbaři pustili už na jaře. Dělníci před začátkem letních prázdnin položili novou asfaltovou vrstvu na necelém kilometru od ulice V Brňanech vedoucí okolo zahrad k rybníku Kačenci. Další úsek směřující na Hlubočany nyní čekají pouze lokální opravy. Na technicky nejnáročnější části přes Hlubočanský potok město zapracuje příští rok.

O dotace se vedení vyškovských územních celků pokoušelo už loni. Plány jim ale přerušili soukromí zemědělci z Hlubočan a Kučerova, návrh cyklostezky proto musel projít úpravami.

Protože dvě obce budou o příspěvek státu žádat i příští rok, dvanáctikilometrovou trať kopírující bývalou cukrovarskou vlečku z Kozlan, Bohdalic Pavlovic, Kučerova, Rostěnic, Lysovic a Hlubočan do Vyškova dokončí v roce 2024.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky Vyškovsko, cyklostezka, cyklisté, doprava, stavba, Vyškov, Jihomoravský kraj, Kozlany, dotace, Státní fond dopravní infrastruktury, Hlubočany, Roman Celý, KDU-ČSL, Kučerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově se rýsuje očekávaná cyklostezka. Povede po trase bývalé cukrovarské vlečky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.