Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno vyhlíží novou studii. Vyřešit má komplikovanou dopravu u Anthroposu

Brno plánuje změny v dopravě u parku Anthroposu a Pisárkách. Úsek patří dlouhodobě mezi problémová místa pro řidiče, cyklisty i chodce. Prvním krokem města, jak upravit lokalitu, je zadání studie. Očekává se, že se přesunou zastávky či zvýší bezpečnost chodců.

Brněnští radní se na vylepšení lokality dohodli na svém posledním jednání. Uvedli, že zhotovitelem studie bude soukromá společnost Pro Cedop, jež dílo zpracuje za téměř 300 tisíc korun. Návrh chce mít magistrát na stole do tří měsíců. 

Pisárecká ulice, zvláště od křížení s ulicí Antonína Procházky po Hlinky, je už dnes velmi dopravně zatížená. Kromě značného množství aut je zde vlastně menší přestupní uzel a navíc tudy vede frekventovaná cyklostezka. To samo o sobě už by bylo důvodem pro změnu,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jedním z cílů radnice je, aby studie určila přesun stávajících zastávek MHD, které doznají změn i po technické stránce. Mají být zálivové, bezbariérové a s bezkolizní návazností na stávající trasy. Podle Vaňkové se zastávka směrem do centra přiblíží k Svratce. Vznikne také nové přímé napojení cyklostezky tak, aby nehrozily kolize mezi kolaři a pěšími. V opačném směru se zlepší komfort cestujících tím, že se zastávky v Pisárecké a Veslařské ulici propojí krátkým chodníkem.

Nové využití získá i v současné době uzavřený podchod, díky němuž se pěší dostanou k hotelu a do stomatologického centra. V jeho blízkosti pak také postaví nové zastávky. Podle magistrátu zůstane i po chystaných změnách zachována zeleň. „Na straně k parku má být stávající cyklotrasa přímo napojena na světelně řízený přechod. Na opačné straně pak budeme prověřovat možnost vedení jednostranného cyklistického pruhu od křižovatky s ulicí Antonína Procházky směrem na Nový Lískovec,“ popsal další plány města radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Plánovaný sportovní areál

Město také poblíž Anthroposu připravuje vybudování sportovního a rekreačního areálu. Technická studie má sportoviště vhodně dopravně napojit na okolní infrastrukturu. Kdy začne město areál, v němž nebudou chybět podle plánů nové stezky pro cyklisty, ovál pro inline bruslaře či místa k odpočinku, není zatím jasné. Projekt aktuálně posuzují úředníci. Podle předběžných plánů se má stavět ve dvou etapách. Celé dokončení má být do konce roku 2024. Samotné uskutečnění a vybudování díla ale závisí na tom, zda se městu podaří získat dostatek peněz. 

Brno chce za Lužánkami nové sportoviště i s rychlobruslařským oválem

Brno představilo další projekt, který má veřejnosti přinést nové sportoviště. Magistrát tentokrát plánuje stavět za Lužánkami, kde má v místě bývalého hokejového stadionu vyrůst rychlobruslařský ovál nebo nová plocha pro hokej či míčové sporty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Markéta Vaňková

Štítky Brno, Anthropos, Studie, MHD, Cyklistika, doprava, Pisárky, Antonín Procházka, cyklostezka, Markéta Vaňková, ODS, Hlinky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlíží novou studii. Vyřešit má komplikovanou dopravu u Anthroposu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.