Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silný vítr komplikuje dopravu na jižní Moravě, tisíce domácností jsou bez elektřiny

, aktualizováno 30. ledna 2022, 20:05

Od půlnoci komplikuje dopravu na jižní Moravě silný vítr, jehož rychlost má dnes dosahovat až 110 kilometrů v hodině. Policisté i hasiči řeší oznámení o popadaných stromech a neprůjezdných komunikacích. Tisíce domácností v kraji se ocitly bez dodávek elektřiny.

Jen do osmé hodiny ranní se jihomoravským policistům ozvalo minimálně deset osob, jimž zkomplikovaly dopravu autem poškozené porosty. Na silnice padají větve i celé stromy, problémy tvoří také spadené dráty vysokého napětí. Ty uzavřely například silnici č. 379 u Blanska u odbočky na Olomoučany. „Uzávěra zde bude nejspíš po celý den, objízdná trasa je pak vedena přes Olešnou," řekl mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Hasiči evidují přes tři sta událostí. „Více jak devadesát případů jsou popadané stromy. Nejčastěji na Blanensku, Brněnsku, Vyškovsku a Znojemsku," informoval mluvčí jihomoravských požárníků Jaroslav Mikoška.


Zásah na jižní Moravě.

Vyjíždět musely záchranné složky po čtvrté hodině ráno na Brněnsko k Devíti křížům, kde blokoval silnici č. 603 spadlý strom. Řidič vozu před překvapivou překážkou sice dokázal zastavit, stejnou reakci už ale neměla další řidička, která do ležícího kmenu narazila a odhodila jej na mužovo auto. „Žena navíc od nehody bezostyšně ujela," popsal Vala. 

Podobným střetem skončil i karambol na Boskovicku. U Valchova totiž popadalo přes cestu hned několik stromů, s nimiž se tvrdě střetl řidič Superbu. Po nárazu utrpěl zranění a zdravotníci jej museli převézt do nemocnice. 

Domácnosti bez elektřiny

Domácnosti po celé České republice se kvůli problémům se silným větrem ocitly bez elektřiny. Nejvážnější situace je podle mluvčího distributora energií EG.D Romana Šperňáka aktuálně na jižní Moravě, kde se s omezeními potýká sedm tisíc domácností. „Týká se to nejvíce oblasti Blanska, Boskovic a Znojma," řekl Šperňák.

Jižní Moravou se prožene nebezpečný vítr. Meteorologové radí zbytečně nevycházet z domu

Meteorologové varují před sílícím větrem, který dnes prochází Českou republikou ze západu až severozápadu. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro většinu území včetně jižní Moravy. Lidé by se měli vyvarovat pohybu venku, nárazy větru mohou nabrat...

Komplikace v hromadné dopravě

Vítr omezuje také provoz hromadné dopravy v kraji, kvůli nesjízdnosti komunikace nelze nyní podle webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje obsloužit Odrůvky a Nové Sady. „Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek může nárazově docházet ke zpoždění autobusových linek. Aktuálně se problémy s průjezdností objevují na Boskovicku, Blanensku a Letovicku,“ stojí v upozornění.

Pád stromu přerušil také železniční dopravu na Břeclavsku, a to na trati nedaleko Lanžhota. Na místě zasahují hasiči, nikdo ze sedmdesáti cestujících se nezranil.

Meteorologové doporučují dnes zbytečně nevycházet z domu a pokud je to možné, tak také omezit jízdu autem. Vysoký stupeň nebezpečí platí kvůli větru pro severní i východní Čechy a většinu Moravy, a to včetně celého Jihomoravského kraje.

Situaci nadále sledujeme a aktualizujeme.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky zásah, hasiči, vítr, počasí, policie, Jihomoravský kraj, elektřina, doprava, vichřice, Blansko, okres Blansko, Brněnsko, Jaroslav Mikoška, okres Břeclav, Lanžhot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr komplikuje dopravu na jižní Moravě, tisíce domácností jsou bez elektřiny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.