Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jižní Moravou se prožene nebezpečný vítr. Meteorologové radí zbytečně nevycházet z domu

Meteorologové varují před sílícím větrem, který dnes prochází Českou republikou ze západu až severozápadu. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro většinu území včetně jižní Moravy. Lidé by se měli vyvarovat pohybu venku, nárazy větru mohou nabrat rychlosti 70 až 110 kilometrů za hodinu.

Ztížená chůze, škody na majetku a poškození lesních porostů. To jsou očekávané důsledky dnešního silného větru, jehož předvoj mohli lidé v České republice pozorovat již včera. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro severní i východní Čechy a většinu Moravy, a to včetně celého Jihomoravského kraje. Na zbylém území republiky vyhlásili meteorologové nízký stupeň nebezpečí.

Silný vítr bude komplikovat dopravu, hrozí možné přerušení elektrického vedení a padání stromů. I proto doporučují odborníci nevycházet z domu, pokud to není nutné, omezit jízdu autem a nezdržovat se v okolí starších budov. „Doporučuje se sledovat vývoj situace na stránkách ČHMÚ a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kvůli hrozícím problémům by lidé neměli navštěvovat parky ani lesy. Omezení bude platit například v brněnském Wilsonově lese. „U každého vstupu do parku bude instalována varovná značka. Při pohybu v dalších parcích dbejte prosím zvýšené opatrnosti,“ uvedla Veřejná zeleň města Brna na svém facebookovém profilu.

S příchodem večera by se měly povětrnostní podmínky zlepšovat, výstraha platí do nedělní půlnoci.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vítr, počasí, předpověď, varování, Jihomoravský kraj, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Východní Čechy, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravou se prožene nebezpečný vítr. Meteorologové radí zbytečně nevycházet z domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.