Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Adamovské nádraží čeká rozsáhlá rekonstrukce, která uleví i dopravě ve městě

Lidé v Adamově na Blanensku se dočkají zrekonstruované železniční stanice. Modernizace je součásti prací na prvním koridoru mezi Brnem, Adamovem a Blanskem, jež začnou letos v září. Na rekonstrukci nádraží hledá nyní Správa železnic zhotovitele.

V Adamově vzniknou do roku 2023 dvě ostrovní nástupiště a nová lávka. Změn doznají rovněž odbavovací prostory pro cestující. Celkem vyjde investice na takřka 700 milionů korun. Ostrovní nástupiště budou plně bezbariérová, přístup na lávku z nich bude zajištěn pomocí schodišť a výtahů. Nová lávka bude propojena na druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice. Součástí stavby je také rekonstrukce vnitřních prostor výpravní budovy pro vytvoření adekvátního zázemí pro cestující a výstavba parkoviště s kapacitou třiceti parkovacích míst,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Podle železničářů umožní prodloužení třetí staniční koleje odbavit nákladní vlaky o délce 740 metrů. Součástí projektu je také oprava železničního svršku a spodku, přeložky sítí, výstavbu nových protihlukových zdí, elektrorozvodů a nové technologické lávky a budovy. Začít se stavbou se má letos na podzim, hotovo má být pak v polovině roku 2023.

Rekonstrukce uleví dopravě

Rekonstrukci vítá také vedení města. Podle adamovského starosty Romana Piláta (nez.) se poslední rozsáhlejší úpravy nádraží uskutečnily před zhruba třiceti let. Kromě zlepšeného komfortu cestujících se uleví také místní dopravě. U nádraží vznikne nové parkoviště s desítkami míst, které doposud u stanice chybělo. Na západní straně jej staví město, na druhé straně pak parkovací plochu budují železničáři. 

Součástí plánů železničářů je rovněž oprava tamější tunýlku ve směru od Bílovice nad Svitavou. Doposud je stavba jednoproudová, což komplikuje průjezd spodní části města na tamější sídliště. „Pro nás je to opravdu velký krok dopředu, co se týče plynulosti dopravy. Tunel budě nově dvouproudový a vyšší, díky čemuž odpadnou dopravní komplikace v místě. Navíc se také zlepší dopravní spojení do částí Ptačina a Kolonka,“ řekl Pilát. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky doprava, rekonstrukce, Vlaky, Správa železnic, Adamov, Správa železniční dopravní cesty, lávka, Brno, okres Blansko, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adamovské nádraží čeká rozsáhlá rekonstrukce, která uleví i dopravě ve městě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.