Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiče v okolí Brna potrápí nové radary

Jihomoravští motoristé se musí mít na pozoru, zvláště pak ti, kteří holdují rychlé jízdě. V některých městech a obcích v okolí Brna nastražili na silniční piráty past v podobě aktivních radarů a úsekového měření. Z vybraných pokut těží ovšem jen vybrané územní celky.

Bílovice nad Svitavou na Brněnsku patří k oblíbeným výletním lokalitám mnohých Brňanů. Zhruba čtyřtisícová obec na sever od moravské metropole přitahuje zájem nejen turistů či cyklistů, ale také motoristů, kterých tudy denně projede tisíce. Tamější vedení se proto rozhodlo instalovat na frekventovaný úsek v Obřanské ulici radary na úsekové měření, kterou jsou zatím v pilotním režimu.

Většina řidičů v úseku pravidelně překračovala maximální povolenou rychlost 50 km/h. Chtěli jsme proto zvýšit především bezpečnost chodců. V místě je úzký chodník a nedaleko sídlí mateřská školka. Je štěstí, že se tu zatím nestala žádná vážnější nehoda,“ řekl bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN), podle něhož se provoz na silnici po instalaci radarů uklidnil. To oceňují zejména místní žijící v blízkosti frekventovaného úseku.

Profitují vyšší celky

Ve zkušebním režimu zůstanou monitorovací přístroje v údolí lišky Bystroušky už jen několik dní. Jakmile Bílovice získají finální potvrzení od policie, pustí se místní strážník do vyhodnocení dat. Obec má na to vlastní software, který si sama spravuje. Přesto peníze z pokut připadnou jiným. Bílovice totiž územně spadají pod obec s rozšířenou působností (ORP), kterým je v jejich případě město Šlapanice, do jehož kompetencí patří i výběr pokut. Podle Boháčka neexistuje žádná zákonná možnost, jak by obec peníze z pokut mohla získat do svého rozpočtu. 

Zatímco Bílovice tratí nad výdělkem, pro tzv. nadřazená města jde o vítanou vzpruhu do rozpočtu. Například Rosice na Brněnsku, které jsou ORP, provozují od roku 2014 tzv. stacionární radar v Brněnské ulici, který jen loni vydělal bezmála milion korun. Podle mluvčího Rosic Jakuba Hnáta investuje radnice získané finance zejména do okolní infrastruktury – například na opravy chodníků či silnic. 

Rosičtí radní také již posvětili návrh z Vysokých Popovic, kde chce místní vedení obce zavést radar. V současné době se uskutečňuje výběrové řízení na dodavatele. „Až bude radar postavený, připadnou peníze z pokut Rosicím jakožto administrátorovi radaru. Dělba benefitů je nastavená tak, že Vysoké Popovice budou těžit z vyšší bezpečnosti. Na nás pak připadá administrativní zátěž spojená s provozem radaru,“ popsal Hnát. 

Úsekové měření vs stacionární radar                                                                                              Úsekové měření monitoruje rychlost po celé délce měřeného úseku, klíčová je průměrná rychlost. Naopak stacionární radar funguje v konkrétním časovém bodě. 

Zpřísňují i jinde

Rychlost se měří šoférům i na jiných místech v okolí Brna. Tradiční „radarová bašta“ se nachází v okolí Židlochovic, kde jsou motoristé pod pečlivým dozorem v Rajhradicích, Rajhradu, Holasicích či Nosislavi. Koncem minulého roku zprovoznili úsekové měření v Kuřimi v ulici Pod Vinohrady a nově se chystá na dvou místech ve Vyškově –  Purkyňova a Nosálovská ulice. 

Ve Vyškově přitom od roku 2019 fungují radary na frekventované Brněnské ulici, kde radnice jen loni zaznamenala přes 3 700 přestupků. „Prioritní je pro nás bezpečnost obyvatel. Netolerance a neohleduplnost v dopravě jsou místy alarmující. Bohužel i přes označení, že se v úseku v Brněnské ulici měří, počet přestupků příliš neklesá,“ zdůvodnil vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU–ČSL).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Radary, Bílovice, Brno, Vyškov, Rosice, Doprava, Pokuty, Kuřim, Židlochovice, radar, Bílovice nad Svitavou, peníze, Miroslav Boháček, Brněnsko, Starostové a nezávislí, Roman Celý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novotný

Pod rouškou bezpečnosti se budou rýžovat peníze za prakticky neškodné provinění. Kolik tam vlivem vysoké rychlosti zemře týdně lidí? Byla tam vůbec někdy nehoda?

Čtvrtek, 4. února 2021, 08:11Odpovědět

Řidiče v okolí Brna potrápí nové radary  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.