Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj a město chtějí přestavět nebezpečnou křižovatku v brněnské Bystrci

Křižovatka spojující frekventovanou Kníničskou s Bystrckou ulicí projde přestavbou. Řidiči musí při odbočování k hypermarketu UNI HOBBY a benzinové stanici přejíždět tramvajové koleje. V místě je hustá doprava a auta mají často problém z opačného směru vyjet. Brno a Jihomoravský kraj proto chystají stavbu mimoúrovňové křižovatky za 386 milionů korun.

Po ulici Kníničská projíždí až 20 000 aut za den. Část z těchto řidičů u obchodního centra UNI HOBBY odbočuje na ulici Bystrckou a kříží přitom tramvajové koleje. Ve špičkách se na křižovatce kupí auta a lidé mají problém vyjet z nedaleké benzínové pumpy i z obchodního centra.

Jihomoravský kraj proto uzavřel s městem Brnem dohodu o vzájemné spolupráci na stavbě mimoúrovňové křižovatky Kamenolom.  „Na křižovatce dnes evidujeme zvýšený počet dopravních nehod. Tvoří se zde kolony, řidiči nebezpečně odbočují přes koleje a jiní zas nemohou ve špičce vyjet ani z přilehlé benzínové pumpy, ani z parkoviště u obchodního centra," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák.

Na místě vznikne nadvýšená okružní křižovatka

Situaci podle něj vyřeší komplexní přestavba křižovatky. Projekt počítá s přebudováním křížení silnic a kolejí na mimoúrovňovou křižovatku Přímý směr z města do Bystrce a naopak zůstane pro auta zachován. Tramvajový provoz bude oddělený, projekt myslí i na pěší a cyklisty. 

„Návrh umožní vedení segregované tramvajové tratě současně se souběžným vedením přímé komunikace směrem z centra do Bystrce v mírném lokálním zahloubení do stávajícího terénu pod nově vzniklou okružkou, ponechává přímé vedení komunikace z Bystrce do centra vnější stopou podél řeky Svratky a zaručuje prostorovou návaznost na stávající most přes řeku Svratku," popsal Hanák. 

Nově vzniklá okružní křižovatka bude nadvýšena o asi čyři a půl metru. „Pěší a cyklistická doprava bude řešena v prostoru kamenolomu lávkou přes celý dopravní koridor, na levém břehu řeky Svratky s napojením na stávající cyklostezku podél řeky, na straně kamenolomu klesne rampa lávky do prostoru zastávky trolejbusů,“ shrnul plány Hanák.

Celá akce by měla přijít na přibližně 386 milionů korun, přičemž Jihomoravský kraj by se na stavbě podílel 126 miliony. „O datu zahájení prací je zatím předčasné diskutovat. Čeká nás ještě dlouhé období příprav,“ ukončil Hanák.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky křižovatka, uni hobby, Bystrc, Jihomoravský kraj, doprava, Brno, Roman Hanák, obchodní centrum, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Pikart

A co takhle radši opravit Hitlerovu starou dálnici od Bystrce až po světelnou křižovatku ,Kohoutovice,Žebětín , Troubsko ?? Však sa už po tom nedá pomale jezdit!!!

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 15:33Odpovědět

Petr Dvořák

Hlavně už dodělejte ten dopravní "sifon" kolem řeky ze Žabin do Pisárek.

Středa, 5. srpna 2020, 06:04Odpovědět

Tony Oříšek

Stačilo už před lety v místě křižovatky vyzvednout tramvajové kolejiště a automobilovou křižovatku ponechat na stávající úrovni, jen mírně upravit pro zvýšení průjezdnosti. Takhle pár lidí udělá dobře svým bankovním účtům, celková částka citelně převýší půl miliardy Kč a termín prozatím v nedohlednu :-)

Úterý, 4. srpna 2020, 10:37Odpovědět

Kraj a město chtějí přestavět nebezpečnou křižovatku v brněnské Bystrci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.