Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město opravilo zdevastovaný dům v brněnském Bronxu. Ubytuje seniory i mladé

Rok a půl dlouhá přestavba proměnila zdevastovaný dům v brněnském Bronxu. Z původní ruiny udělali dělníci obyvatelnou budovu s městskými byty. První nájemníci se do Vranovské ulice nastěhují do tří měsíců. Využijí možnost startovacího i sociálního bydlení.

Ve zrekonstruovaném bytovém domě, který město rozšířilo o další patro, vznikly nové jednopokojové garsoniéry i dvoupokojové jednotky. „Uvnitř je namísto původních šestnácti nyní dvaadvacet bytů. Mezi nimi jsou jednotky pro seniory, sociální, bezbariérové a startovací byty,“ řekla Radka Loukotová z tiskového střediska Magistrátu města Brna s tím, že díky přistavěnému výtahu je dům také bezbariérový.

Původní budova z roku 1892 byla podle Loukotové ve špatném stavu a rekonstrukce byla kvůli zničeným zdem i všudepřítomným odpadkům nevyhnutelná. Zdevastovaný objekt ve Vranovské ulici měl například propadlé stropy ve dvorní části. Oprava, která vyšla na pětasedmdesát milionů korun, odstartovala v říjnu 2021.

Bydlet budou do tří měsíců

Nájemníci, kteří se do bytů nastěhují, zaplatí 85 korun za metr čtvereční. Od příštího roku se bude částka navyšovat o inflaci. První obyvatelé nakouknou do opravené budovy do tří měsíců. Zaplnění jednotlivých jednotek se odvíjí od toho, komu má bydlení sloužit.

„Zatímco na byty sociální, seniorské i bezbariérové čekají lidé v pořadníku, na byty startovací je vždy vyhlášeno výběrové řízení a ze zájemců se následně losuje,“ vysvětlila náměstkyně pro oblast bydlení Karin Podivinská (ANO) s tím, že že podobných startovacích bytů pro mladé rodiny je v Brně momentálně k dispozici osm, a to v centru města a v Kohoutovicích.

Prázdné nezůstane ani přízemí domu. V prostorách vznikly dvě jednotky pro komerční účely, které město nabídne k pronájmu. V původních prostorách sídlila například nonstop večerka, nebo prodejna příslušenství do tiskáren.

Projekt obecních bytů v oblasti takzvaného brněnského Bronxu není ojedinělý. V poslední době vznikly byty například ve Francouzské nebo Bratislavské ulici. V případě bytů pro seniory se ale objevuje problém s tím, že se starší lidé do oblasti nehrnou. „Senioři se některých lokalit bojí a ani do krásných bytů na Cejlu nechtějí,“ řekl už dříve bývalý náměstek pro bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv města Brna

Štítky Brno, rekonstrukce, Vranovská, bytový dům, sociální byty, startovací byty, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

už vidím jak se hrnou staří, mladí -všichni vědí co je to za čtvrť , zas to dostane menšina aby to mohla do dvou let zničit

Úterý, 18. dubna 2023, 10:38Odpovědět

Město opravilo zdevastovaný dům v brněnském Bronxu. Ubytuje seniory i mladé  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.